SANITA HUREMOVIĆ: MOSKVA JE METROPOLA KOJA NIKADA NE SPAVA

Kako sam završavala studij medicine javila mi se želja da taj period svog života zaokružim jedinstvenim iskustvom kakva bi bila ljetna praksa u stranoj zemlji. Kada sam trebala odlučiti gdje da idem bila sam neodlučna i istraživala različite destinacije.

Piše: Sanita Huremović

Mnogo toga mi se dopadalo, a onda kao iz vedra neba ta kraljica Moskva je izabrala mene. Ušla sam u tu avanturu željna novog znanja, iskustva, željela sam da jos bolje upoznam sebe i svoje mogućnosti.

Po dolasku u Moskvu dočekala me je na aerodromu kontakt osoba i odmah je uslijedio šok – on jedva priča engleski jezik iako smo ranije stupili u kontakt putem društvenih mreža.

I vjerujte mi, većina ljudi u Rusiji ne zna engleski, ne uče ga u školi, ali ipak ih to ne sprječava da budu divni domaćini. Rusi su sve suprotno od stereotipa koji se čuje o njima. To su veoma topli, prijatni, susretljivi, ljubazni i uvijek nasmijani ljudi.

Mjesec dana sam radila na odjelu Opšte hirurgije u Moskovskom naučnom kliničkom centru Loginov gdje mi je dodijeljen kao mentor dr. Pavel Tutunnik koji se maksimalno potrudio da meni i mojim kolegama olakša boravak na njihovoj klinici.  To je najveći državni klinički centar u Moskvi, a odjel na kojem sam bila bio je specijaliziran za hirurški tretman onkoloških pacijenata.

Prisustvovala sam brojnim operativnim zahvatima renomiranih hirurga koji su vrhunski odrađivali svoj posao i trudili se da nam prenesu svoje znanje da bi što bolje shvatili komplicirane hirurške zahvate. Najčešće se rade laparaskopske operacije u 3D rezoluciji, operacione sale su opremljene brojnim ogromnim monitorim na kojima se prikazuje operativno polje, a studetni preko live stream-a mogu svaku operaciju da prate uživo u udobnosti svog doma.

Kompliciraniji i duži operativni zahvati rade se Da Vinci robotom koji za pacijenta nema velike prednosti u odnosu na klasične operativne tretmane, ali zato mnogo olakšava hirurgu koji operaciju izvodi u sjedećem položaju.  

Pored prakse u bolnici ipak smo imali mnogo slobodnog vremena koje smo provodili u bajkovitoj Moskvi koja živi bukvalno 24h. U Moskvi je sve impozantnih dimenzija, zlatnih krovova i veselih boja. To je grad sa mnoštvom prelijepih i ogromnih parkova od kojih se svojom sadržajem najviše ističe Gorki park u kojem smo provodili najviše vremena.

Jedno od najljepših mjesta u Moskvi za mene je ipak bio poznati moskovski metro koji na najljepši način opisuje rusku kulturu stanicama ispunjenim freskama, statuama i mozaicima. Na moju sreću imala sam čast da boravim u Moskvi za vrijeme Svjetskog prvenstva u fudbalu koji je na poseban način dočarao ponos i patriotizam Rusa. Fascinantno je bilo boraviti u epicentru svijeta okružen brojnim nacijama i kulturama.

Imala sam priliku da par dana provedem u St. Petersburgu kojeg zovu sjevernom Venecijom, te uživati u ovom romantičnom gradu na Baltičkom moru koji je najsjeverniji višemilijonski grad u Evropi.

Najbolji dio razmjene ipak su ljudi, jer oni ovo iskustvo učine posebnim. Naročito sam ponosna jer sam upoznala divne, mlade, ambiciozne ljude sa raznih krajeva svijeta koje sada sa pravom zovem svojim prijateljima. Upoznala sam mnogo različitih kultura, tradicija, običaja, mentaliteta, ali ipak zaključila da nas upravo te razlike spajaju i čine ovo iskustvo jedinstvenim.

Prije nego što sam otišla na razmjenu slušala sam priče kolega kako im je to bio najbolje iskustvo u životu i sada kada je sve to iza mene samo mogu potvrditi isto. Od srca bih svim studentima preporučila da se upuste u ovu avanturu života, ovu jedinstvenu priliku da nauče mnogo toga, kako o drugima tako i o sebi. Iz svega sam izašla bogatija, zrelija i spremnija za sve nove izazove koje život donosi pred mene.

Izvor: bohemsa.org

The post SANITA HUREMOVIĆ: MOSKVA JE METROPOLA KOJA NIKADA NE SPAVA appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]