Srebrenik.NETwork

PS Srebrenik: Kontrola zimske opreme

“Policijski službenici Policijske stanice Srebrenik su se priključili akciji Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona te su dana 17.11.2014.godine sproveli kantonalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu posjedovanja i korištenja odgovarajuće zimske opreme. Ove akcije će na lokalnom i kantonalnom nivou biti u kontinuitetu nastavljene do 15. aprila 2015. godine.

Podsjećamo da je Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH, odnosno Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH broj 13/07), propisano da vozila moraju posjedovati zimsku opremu u periodu od 15. novembra do 15. aprila. Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

· -zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,

· -gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

· – zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakomsnježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg),

· – gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima, a pod zimskom opremom za vozila podrazumjevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Pored navedenih zakonskih obaveza savjetujemo vozače da u vozilima posjeduju strugalicu za led i sredstvo za odmrzavanje stakla i brave. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona ovom prilikom još jednom apeluje na vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu posjedovanja zimske opreme u vozilima, s ciljem sigurne vožnje u zimskim uslovima.”