Tvrđava Gradina Srebrenik

Prijedlog mjera za rješavanje problema oko općinskih i regionalnih deponija

Predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Mladen Rudež, pomoćnik ministrice za okolišne dozvole i Josip Dolušić, savjetnik ministrice, boravili su u službenoj posjeti regionalnoj deponiji  Mošćanica u Zenici, dok se sljedećih dana planira  posjeta i regionalnoj deponiji u Sarajevu. Povod posjeta bio je uvid u trenutačno stanje na terenu regionalnih deponija, ali i prijedlog rješavanja problematike oko općinskih i regionalnih deponija  koje su obuhvaćene  Federalnom strategijom  upravljanja otpadom,  i formirane sukladno Zakonu o upravljanju otpadom.

Uvidom u pregled ostavrenih količina prijama otpada u 2011.g.konstatirano je da sve općine  ne odlažu otpad na regionalnu deponiju Mošćanica, što bi trebale kao njezini korisnici, te da su  sve općinske i međuopćinske deponije bile dužne do 31.12. predhodne godine izraditi Plan prilagođavanja upravljanja otpadom (PPUO), u cilju prijedloga aktivnosti oko sanacije tijela deponije na kojem se otpad odlaže na nesanitaran način, te aktivnosti prilagođavanja ostaloga tijela deponije na sanitarno odlaganje otpada.

U praksi to znači da su sve općinske deponije do kraja 2011.g. morale imati završene planove za sanitarno odlaganje otpada na rok od 5 godina do izgradnje regionalnih deponija, i gdje neke općine uopće nisu to izvršile, odnosno nadležnom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma iste Planove dostavili.

To svakako dovodi i do najvjerojatnije izmjene Zakona o upravljanju otpadom iz 2003.g., kako bi imali prigodu trenutno stanje uozbiljiti, kako u smislu pružanja adekvatne financijske pomoći u skladu sa Zakonom, ali i u smislu sankcija onih koji se Zakona ne pridržavaju.

Nakon obilaska i druge regionalne deponije u Sarajevu, i uvida u njihove zapremljene količine otpada, bit će predloženo za sve općine koje se nalaze u ovim regijama, sukladno Zakonu i Federalnoj strategiji upravljanja otpadom i provedbenim propisima, FMOIT izda rješenje o zatvaranju deponija, sa rokom izvršenja najkasnije do kraja 2013.g., te da su općine koje dobiju rješenja o zatvaranju deponija dužne do kraja 2012.g.izraditi PPUO sa ciljem zatvaranja deponija na zakonom propisan način. A za općine koje nisu u ovim regijama, i koje još uvijek nemaju odobren PPUO, bit će dostavljeno upozorenje da su u obvezi uraditi PPUO do kraja godine, koji će osigurati sanitarno odlaganje otpada do uspostave regionalnih deponija u njihovoj regiji, također sukladno Zakonu i Federalnoj strategiji upravljanja otpadom.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši