Prihvaćen Nacrt zakona o PIO u Predstavničkom domu PFBiH: Nove penzije, novi problemi

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su na današnjoj vanrednoj sjednici Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je ovaj zakon u proceduru uputila Vlada FBiH, a da ga je radilo Ministarstvo rada i socijalne politiku, uz pomoć Svjetske banke.

– Novi zakon je sasvim korektan i za sve jednak – istakao je Novalić, koji smatra opravdanim vrijednost boda od 14 KM.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača poslanicima je kazao da će se kroz vrijednost boda od 14 KM približiti i ujednačiti visine penzija za one koji su otišli u penziju po novom zakonu o PIO.

Istakao je da je predviđeno da se redovno usklađivanje penzija vrši 15. aprila svake godine.

– Zakonom se ostavlja mogućnost vanrednog usklađivanja u skladu s pozitivnim ekonomskim pokazateljima. Zakon predviđa mogućnost i usklađivanja minimalnih penzija ako su pozitivni ekonomski pokazatelji – naglasio je Drljača.

Iz Koordinacije boračkih udruženja FBiH Almin Škrijelj, koji je bio gost vanredne sjednice, naglasio je da je novi zakon o PIO potrebno hitno usvojiti da bi bili usklađeni zahtjevi supruga šehida/poginulih boraca koje su izgubile pravo na porodičnu penziju.

– Neke supruge su izgubile to pravo iz razloga što u momentu kada su punile 45 godina njihova djeca nisu bila na redovnom školovanju ili iz razloga što, kada su njihova djeca navršavala 25 godina, one su imale manje od 45 godina. Zbog te diskriminacije oko 1.100 žena posljednjih 20 godina ne konzumira pravo na porodičnu penziju – rekao je Škrijelj.

Iz Unije samostalnog sindikata policije Federacije BiH Mirza Hadžiabdić predstavio je dva moguća rješenja u vezi sa penzionisanjem policajaca koja bi mogla biti upućena kroz amandmane na Nacrt zakona o PIO.

– Prvo je da se koeficijent pomonoži sa 1.3, a drugi je da se način obračuna visine penzija utvrđuje posebnim propisima i da to bude kroz dopunu Zakona o policijskim službenicima – kazao je Hadžiabdić.

Tokom rasprave o Nacrtu zakona o PIO, predstavnici opozicije uputili su zamjerke jer smatraju da će penzije budućim penzionerima biti umanjene i da će zakonskim rješenjima najviše biti pogođeni radnici u realnom sektoru.

Poslanici ‘većine’ naglasili su da zakonske odredbe utječu na stabiliziranje penzionog sistema i redovnu isplatu penzija. O tome da li zakonska rješenja mogu biti još bolja, kažu, treba se još raspravljati. Uz to poručili su da se sve kategorije penzionera trebaju istovjetno posmatrati.

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o PIO, koji je Vlada utvrdila 24. oktobra, prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od deset posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.

 

 

Izvor: fena

The post Prihvaćen Nacrt zakona o PIO u Predstavničkom domu PFBiH: Nove penzije, novi problemi appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]