Tvrđava Gradina Srebrenik

Prevencija bolesti ovisnosti

Dana 19.12.2012.godine sa početkom u 12,10 sati, u prostorijama OŠ Špionica u Špionici, održana je javna tribina na temu „Prevencija bolesti ovisnosti“. Uvodnu riječ na tribini dali su prosvjetni radnici  škole a skup je započet prikazivanjem poučnog video materijala o štetnom uticaju  droga, alkoholizma i pušenja kao i drugih oblika ovisnosti.

Pored velikog broja prisutnih, gosti na tribini su bili predstavnici  Policijske stanice Srebrenik, Centra za mentalno zdravlje JZU Dom zdravlja Srebrenik kao i Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama  iz Smoluće. Na tribini su pored problema sa narkomanijom, alkoholizmom i pušenjem pomenute i druge ovisnosti koje danas zaokupljaju pažnju  mladih kao što su ovisnost o kockanju-kladionicama, internetu i slično.

20121219_121813

Svi gosti su, svako iz svog ugla, upoznali prisutne  kako o zdravstvenom aspektu, načinima liječenja i odvikavanja od ovisnosti tako i o, u okviru projekta Rad policije u zajednici,   osnovnim odredbama Zakona koji tretitaju ovu oblast kao  načinima prevencije.

Najviše pažnje izazvala je priča jednog od štićenika Centra iz Smoluće, koji je na poseban način prisutnima na tribini ispričao svoj put od sasvim običnog dječaka do uživaoca teških droga a danas se kao štićenik Centra nalazi u Smolućoj,  gdje je svoju potrebu za drogama zamijenio upražnjavanjem određenih radnih navika i sportskim aktivnostima. I ova tribina je bila još jedan dokaz da na ovim prostorima postoje pojedinci i grupe koje daju svoj doprinos u sveukupnoj borbi protiv negativnih pojava u društvu kao što je NARKOMANIJA i bolesti ovisnosti uopšte.

(PS Srebrenik)

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši