Poražavajući rezultati: Žene najčešće otpuštaju zbog trudnoće i majčinstva

Izvještaj o rodno zasnovanoj diskriminaciji u oblasti rada u Bosni i Hercegovini, koji je dio regionalne inicijative za rješavanje ovog problema u šest zemalja zapadnog Balkana, uz podršku Evropske unije, predstavljen je u Sarajevu.

Istraživanje je, sem rodno zasnovane diskriminacije, identifikovalo i brojna druga kršenja radnih prava što ukazuje na nizak nivo poštovanja prava zaposlenih koja su garantovana pravnim okvirom u Bosni i Hercegovini.

Rodno zasnovana diskriminacija na radnom mjestu široko je rasprostranjena u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj se još uvijek uručuju otkazi trudnicama, istaknuto je tokom prezentacije Izvještaja.

Autorica istraživanja Lejla Gačanica kaže da su rezultati poražavajući.

Rečeno je da su trudnoća i prava materinstva vjerovatno “najnepoželjnija” za poslodavce, a to su potvrdile sagovornice, sindikati i nevladine organizacije.

Autorica istraživanja kazala je da postoje različite osnove za diskriminaciju poput rodnih identiteta, spolne orijentacije, spolnih karakteristika, a oblici u kojima se diskriminacija pojavljuje su seksualna uznemiravanja, napredovanje u poslu, no ipak najviše zbog trudnoće i majčinstva.

“Ono što imamo na sceni su ostaci patrijarhata, ali i činjenica da tržište upravlja radnom snagom. To znači da poslodavci zapošljavaju radnike koji neće ostati trudni, uzeti bolovanje i koji će moći raditi duže od 12 sati. Ne vodimo računa o radnim pravima nego o tržištu”, pojasnila je Gačanica.

Na skupu je zaključeno da se postojeći zakoni nedovoljno primjenjuju te bi prvo trebalo to promijeniti, a tek onda razmatrati uvođenje oštrije kaznene politike. Ocijenjeno je kako treba raditi na informiranju zaposlenika na koji način mogu prijaviti diskriminaciju.

Predsjedavajuća Institucije ombdumena Bosne i Hercegovine Nives Jukić navela je podatak da veći broj žalbi, prema Zakonu o zabrani diskriminacije podnose muškarci u odnosnu na žene.

Ista je situacija i za sve žalbe koje se podnesu ovoj instituciji, kakvih je prošle godine bilo više od 3.000.

” U Bosni i Hercegovini stvarni napredak ravnopravnosti muškaraca i žena na radnom mjestu još uvijek nemamo i to pokazuju žalbe koje pristižu. One se odnose na problem sive ekonomije, (ne)adekvatnog plaćanja, noćnog rada, otkaza trudnicama u privatnom sektoru i drugi”, rekla je Jukić.

Gianluca Vannini iz Delegacije Evropske unije u našoj zemlji podsjetio je da je ravnopravnost spolova jedno od temeljnih vrijednosti Evropske unije.

Upozorio je da se situacija u Bosni i Hercegovini u tom smislu treba unaprijediti. Posebno je istakao da je zabrinjavajući podatak da od ukupnog broja nezaposlenih čak 60 posto čine žene.

Namjera je, kaže, osnažiti žene da budu više prisutne na tržištu rada, institucijama, politici, društvu uopće i bh. parlamentima te je najavio da će Evropska unija nastaviti zastupati bolji položaj žena na tržištu rada, ali i globalno, kako bi bile jednako plaćene za isti posao.

IZVOR: BHRT

The post Poražavajući rezultati: Žene najčešće otpuštaju zbog trudnoće i majčinstva appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]