Poplave u BiH, ugrožene stotine kuća i gospodarskih objekata

Stotine stambenih i gospodarskih objekata poplavljeno je uz riječne tokove na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine nakon obilnih kišnih padalina koje su to područje pogodile u noći između nedjelje i ponedjeljka, izvijestile su lokalne službe civilne zaštite

Najviše štete do ponedjeljka ujutro registrirano je na području Prijedora, gdje su se izlile rijeke Miloševica i Puharska. Iz općinskog stožera za izvanredna stanja potvrdli su kako je poplavljeno oko dvije stotine kuća, a voda je presijekla i ceste koje povezuju naselja što gravitiraju ovim rijekama.

Na cijelom području Prijedora proglašen je prvi stupanj zaštite od poplava. Gasitelji i pripadnici civilne zaštite u punoj su pripravnosti radi evakuacije ugroženog stanovništa i postavljanja dodatnih zapreka poput vreća s pijeskom.

Otežan je promet cestom koja Prijedor povezuje s Bosanskim Novim, gdje su vodene bujice prouzročile odrone koje cestarske ekipe pokušavaju sanirati.

U Bosanskom Novom voda je prodrla do desetak stambenih objekata.

Sve službe za zaštitu i spašavanje u BiH stavljene su u stanje pripravnosti potkraj prošlog tjedna zbog najava obilnih kišnih padalina.

Meteorolozi prognoziraju kako će takvo stanje potrajati najmanje do 16. svibnja, a do tada je u zemlji na snazi tzv. narančasto upozorenje na opasne vremenske prilike.

The post Poplave u BiH, ugrožene stotine kuća i gospodarskih objekata appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]