Tvrđava Gradina Srebrenik

Poplave širom BiH, ljudi spremni za evakuaciju

U Dračevu u opštini Čapljina na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava, a zbog visokog vodostaja Neretve zatvoren je granični prelaz Gabela Polje, podaci su Agencije za vode Hercegovačko-neretvanskog kantona.
Goražde

Goražde

Raste i nivo rijeke Save duž cijelog toka u Posavskom kantonu, kao i vodostaj rijeka u Srednjobosanskom kantonu, a predviđa se i veći rast nivoa rijeke Drine, zbog čega su službe civilne zaštite u fazi pune pripravnosti, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Nivo rijeke Prače i njenih pritoka u opštini Pale – Prača, naglo se povećava, ali još nije došlo do izlivanja iz korita. Aktivirano je novo klizište na regionalnom putu Prača – Goražde u mjestu Srednje, koje prijeti odronom i prekidom ove putne komunikacije.

Zatvorene saobraćajnice u Hercegovini

Zbog velike količine vode na kolovozu, zatvoren je i regionalni put Gabela Polje – Čapljina, dok su za sliv rijeke Trebižat na snazi redovne mjere odbrane od poplava. Vodostaji rijeka Neretve, Krupe i Bregave su u blagom porastu, a ugrožena su naselja Nerezi, Svitava, Karaotok, Gabela Polje, Šurmanci i Počitelj Polje.

Goražde

Goražde

Zatvorena je lokalna saobraćajnica Buna – Blagaj, zbog izlivanja rijeke Bune, čiji je nivo od juče na tom području porastao za 25 centimetara. Na Hidroelektrani Jablanica ukupan protok vode iznosi oko 810 metara kubnih u sekundi, dodaje se u saopštenju. Zbog velike količine vode, zatvoren je i regionalni put Hutovo – Ravno, u mjestu Vrutak, te dionica Trnovica -Ravno. Stanje u selu Vela Međa je alarmantno zbog čega su dvije porodice iseljene iz kuća.

U opštini Stolac podzemne vode su poplavile pet podruma u stambenim zgradama blizu korita rijeke Bregave. Rijeka Neretva se izlila u mjestu Tuščica – Studenac, kao i u mjestu Ljuta u opštini Konjic. Trenutno je odsječen kompletan region na lijevoj obali Neretve u pravcu Glavčine, Bijela, Borci, Glavatičevo, Bjelimići, te dalje prema Kalinoviku i Nevesinju.

Goražde

Goražde

U opštini Široki Brijeg nabujale su rijeke Lištica i Ugrovača, a u Posušju postoji opasnost od izbijanja podzemnih voda. U opštini Livno došlo je do izlivanja rijeke Žabljak u srednjem toku, a voda prijeti da poplavi naselje Salapići. U selu Prisap je, zbog obilnih padavina proteklih dana, poplavljeno nekoliko pomoćnih objekata, a voda je prodrla u podrume stambenih objekata. Rijeka Šujica koja se izlila na magistralnom putu Tomislavgrad – Mostar, na dijelu Mokronoge-Kovači, prijeti da poplavi kolovoz.

Rijeka Željeznica u naselju Otes, općina Ilidža

Rijeka Željeznica u naselju Otes, općina Ilidža

U opštini Drvar problem predstavljaju slivne i podzemne vode, koje su poplavile podrume u desetak stambenih objekata, a lokalni put Drvar – Bastasi je, zbog izlivanja rijeke Unac, zatvoren za saobraćaj, koji se odvija alternativnim pravcem.

Ugrožena naselja na Ilidži i u Novom Gradu

Vanredno stanje proglašeno je u Goraždu gdje su najugroženija naselja Luka, ulica Ibrahima Čelika, naselja Pobarnik, Mravinjac te drugi dijelovi grada gdje je potpoljen značajan broj stambenih objekata, putnih komunikacija te drugih dobara. Usljed izlijevanja Drine iz korita, stanje prirodne nesreće proglašeno je danas i na području općine Foča-Ustikolina. Prema posljednjim informacijama, potopljeni su brojni stambeni i vikend objekti te poljoprivredna dobra, a već su evakuisane četiri porodice.

Rijeka Željeznica u naselju Otes, općina Ilidža

Rijeka Željeznica u naselju Otes, općina Ilidža

U opštini Trnovo postoji opasnost od izlivanja rijeke Željeznice, čiji je vodostaj duplo uvećan i još raste. Kako je kazao direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo, Mustafa Kovač, zasad ne prijeti opasnost da će doći do zakrčenja rijeke Željeznice u njenom koritu na dijelu kod hidroelektrane u Bogatićima, općina Trnovo. Međutim, Kovač je istakao kako je izdato uputstvo općinskim organizacijama Civilne zaštite da pripreme stanovništvo na evakuaciju u područjima gdje bi to moglo biti potrebno.

“Posebno su ugrožena mjesta na Ilidži i u Novom Gradu, Osjek Hendekuša i Dobroševići, ali i još neka. U pripravnosti su vatrogasci, ekipe Hitne pomoći, kao i radnici Civilne zaštite”, kaže Kovač.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši