Počeli tradicionalni “Kiseljaci” u Srebreniku

Srebrenik je zadržao tradiciju dugu više decenija kada je u pitanju vašar poznat kao “Kiseljak”.
kiseljaci2-900x515

Tako se prvog vikenda u septembru u NN Kiseljak čuju zvuci uglavnom izvorne muzike, koja najavljuje početak tradicionalnog vašara. Šatori sa izvornom muzikom, jagnjad, prodaja halve i drugih slatkiša uz voće ali i bižuteriju, polovnu robu…samo je dio ambijenta koji se svake godine u Srebreniku može vidjeti.

– Ovdje sam dolazio ka dijete. Dolazio sam i kao momak a evo i sada kad sam otac dovodem svoje ukućane. Ostalo mi je to u lijepom sjećanju i redovan sam gost, kaže nam Ahmet iz Doborovaca, mjesta koje se nalazi na granici općina Gračanica i Srebrenik.

Neuobičajno hladan septembar nešto je prorijedio posjetu, ali ne i potpuno umanjio jer ima onih koje ni hladno vrijeme ni kiša ne mogu spriječiti da dođu na ovaj vašar.

kiseljaci-2013-900x438

– Prvi je Kiseljak i nešto je slabija posjeta. Malo su uticale ove poplave i klizišta, ali zadovoljan sam kako je prvi vašar. Bit će ih još četiri tako da vjerujem kako će biti očekivana zarada, kaže Nihad Kešetović-Nita, poznati prodavač košpica u Srebreniku koji vrijeme vikenda u septembru provodi na Kiseljaku gdje prodaje halvu i ostale slatkiše.

Vazdušnom puškom za 1 KM možete provjeriti svoje nišanske sprave i usput osvojiti neki privjesak ili igračku. Za one snagatore tu je i lopta kojom mjerite jačinu mišića, vožnja autićima, ringišpil ili egzotični “Huly Guly”, koji podiže adrenalin za one koji vole izazove. Ako ogladnite tu su ćevpčići ali i friška jagnjetina. Džeparoše privlače ovakvi događaji, tako da se morate paziti i njih.

pressing.ba

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …