Tvrđava Gradina Srebrenik

Otvorena jedanaesta UN-ova Konferencija o biološkoj raznolikosti-COP11

Republika Indija i grad Hyderabad domaćini su  jedanaeste UN-ove Konferencije o biološkoj raznolikosti-COP 11, koja je sa svojim radom započela jučer, 8.listopada i trajat će do 19.listopada. Ovo je prvo ovakvo okupljanje nakon proglašenja “UN-ovog desetljeća biološke raznolikosti”. Slogan konferencije je “Prakruti Rakshathi Rakshitha” što u prijevodu znači “Priroda štiti ,ako je zaštićena”, a konferenciju je ispred zemlje domaćina otvorila ministrica okoliša i šumarstva Republike Indije, gđa. Jayanathi Natarajan.

Učešće na Konferenciji je uzelo preko 3500 sudionika i članovi 175 izaslanstava zemalja članica Konvencije, među kojima je i Izaslanstvo Bosne i Hercegovine na čelu sa federalnom ministricom okoliša i turizma gđo. Brankom Đurić. Na Konferenciji sudjeluju i brojni predstavnici međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, medija i dr.

Članovi izaslanstva Bosne i Hercegovine, koji sudjeluju u  radu prema cjelovitom programu Konferencije su: Mehmed Cero, pomoćnik ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma i nacionalni fokal point Bosne i Hercegovine za Konvenciju; prof. Senka Barudanović, Pedsjedavajuća Pomoćnog tijela za znanstvene, tehničke, tehnološke savjete Konvencije o biološkoj raznolikosti i Nataša Crnković ispred nevladinog sektora, dok će ministrica Đurić učešće uzeti na ministarskom dijelu Konferencije predviđenog od 16.-19.listopada 2012.g.

 

 

Glavne teme koje se obrađuju u radnim grupama i plenarnom zasjedanju Konferencije su vezane za implementaciju Strateškog plana za biološku raznolikost (2011-2020) i analizu  napredka u dostizanju tzv. Aichi ciljeva za biološku raznolikost.

 

Strateški plan je dogovoren na COP-u 10, održanom u Nagoyi u Japanu u 2010.g., a u  skladu sa svojim obvezama u Nagoyi, zemlje potpisnice su trebale ažurirati svoje nacionalne ciljeve o biološkoj raznolikosti, strategije i akcijske planove za postizanje Aichi ciljeva, a oni su rješavanje uzroka gubitka bioraznolikosti kroz integriranje bioraznolikosti diljem države i društva, smanjenje izravnih pritisaka na biološku raznolikost i promicanje održivog korištenja, te poboljšanje statusa biološke raznolikosti i  očuvanje ekosustava.

 

Posebno je značajno pitanje kako će se alocirati međunarodna sredstva, prvenstveno iz potencijala GEF-a, za ove aktivnosti, kao i, kako mobilizirati druge nacionalne i međunarodne resurse za učinkovitiju realizaciju planova do 2020.godine.

Izvjesno je da će Bosna i Hercegovina zauzeti i jedno od dva mjesta u Birou Konvencije, koji pripadaju zemljama iz regije centralne i istocne Europe, o čemu će se izjasniti na plenarnom zasjedanju Konferencije u petak 12.listopada.2012.g.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši