Tvrđava Gradina Srebrenik

Otvorena izložba slika sa kolonije "Majevica 2012"

U okviru manifestacije Dani povelje, koja se svake godine sredinom februara održava u Srebreniku, sinoć je (14. februar 2013.) u prepunoj galeriji Doma kulture u Srebreniku, otvorena izložba slika nastalih u okviru umjetničke kolonije „Majevica 2012“. Osnivač kolonije, slikar Svjetlan Bešić, naglasio je kako je ovo okupljanje umjetnika na Majevici, bilo prvobitno zamišljeno kao druženje i pokušaj da se zaštiti ova prelijepa planina od devastacije i neodgovornog upravljanja javnim dobrima. Međutim, kolonija je učešćem slikara iz nekoliko susjednih zemalja, dobila međunarodni značaj, dajući relativno visok kvalitet slikarskih ostvarenja. Tako se i rodila ideja da slike budu predstavljene široj javnosti putem izložbe.

Otvarajući izložbu, načelnik Srebrenika Sanel Buljubašić, kazao je da Dani povelje, kao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u regiji, stavljaju Srebrenik u sami vrh turističke ponude.

Srebrenik se sa početkom ove godine nametnuo kao najaktivniji i najzastupljeniji grad na polju kulture u cijeloj regiji. To je velika čast, ali i obaveza da ovdje radimo mnogo više, mnogo odgovornije i ozbiljnije. Umjetnička kolonija „Majevica“ pokazale je da pored Staroga grada i brojnih kulturno-historijskih spomenika, Srebrenik ima još mnogo toga važnog da pokaže svijetu. Zahvaljujem se u ime građana općine Srebrenik, osnivaču i organizatoru kolonije, gospodinu Svjetlanu Bešiću, a izložbu proglašavam otvorenom, kazao je načelnik Buljubašić. Na otvaranju izložbe govorio je i direktor Turističke zajednice Nedret Fazlić, podcrtavši značaj i važnost Srebrenika u historiji Bosne i Hercegovine, te turističke ponude Tuzlanskog kantona.

U znak zahvalnosti za podršku u organizaciji umjetničke kolonije Majevica, Svjetlan Bešić je uručio poklon-slike nastale u okviru posljednje kolonije 2012. godine: direktoru turističke zajednice Nedretu Fazliću, načelniku općine Srebrenik Sanelu Buljubašiću, šefu Odjela za kulturu Vlade Brčko Distrikta BiH Jakovu Amidžiću, te našem glavnom i odgovornom uredniku Mehmedu Parganu.

Prisutni su nakon razgledanja izložbe imali priliku da vide zanimljivu muzejsku postavku starih spisa i dokumenata Edina Mutapčića, starine i oružja koja su u vlasnštvu Mirze Suljagića, stari novac Dževada Nuhanovića, predmete iz etno-dvorišta u vlasništvu udruge “Stara sinija” i porodice Marojević iz Gornjih Hrgova, te stari novac vlasništvo Esada Dedića i starine Svjetlana Bešića.

(vodic.ba)

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši