Održana dova na Ratišu

unnamedU organizaciji Medžlisa IZ Srebrenik dana 04.08.2014. godine održana je završna dova na Ratišu.
Dovište Ratiš je jedno od poznatijih dovišta u BiH , sa tradicijom dugom preko 700 godina.Isto dovište se nalazi na tromeđi Općina Srebrenik, Gračanica, Lukavac na najvišem vrhu planine Ratiš.
Do dovišta se moze doci makadamskim putem iz pravca Lukavca preko Gnojnice i Dobašnice te iz Srebrenika preko Seone.
Na dovištu se tradicionalno održavaju dove od početka maja svaki ponedeljak u mjesecu , s tim da zanja dova bude najposjecenija a ista se održava prvi ponedeljak u augustu.
Ove godine zadnja dova je organizovana od strane Medžlisa islamske zajednice Srebrenik i istoj su prisustvovali predstavnici Muftijstva tuzlanskog, Medžlisa IZ-e Srebrenik, Gračanica i Lukavac, te mnogobrojni vjernici.
Napominjemo takodje da je za vecu posjecenost takodje jednim djelom zaslužno i Ekološko udruženje Seona-Ratiš koje se potrudilo sa svojim članovima i uz pomoc donatora prvenstveno Opcine Srebrenik i Fondacije tuzlanske zajednice izvršilo sanaciju puta koji vodo do dovišta.
Za očuvanje ove lijepe tradicije i lijepog običaja u buducnosti se nadamo da ce naši napori uroditi plodom te da cemo na dovištu imati svu neophodnu komunalnu infrastrukturu , kao i uredjene prilazne puteve te da ce dovište ratiš postati prepoznatljiva destinacija u sklopu vjerskog turizma.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]