Srebrenik.NETwork

Od Une do Drine : Muhamed Moranjkić – Muha iz Srebrenika učestvovao u biciklističkom maratonu od Bihaća do Srebrenice

Nakon što je do sada pet puta pješice išao na Marš mira iz Srebrenika, a jednom i iz Žepe, član Planinarskog društva Majevica Srebrenik i ljubitelj biciklizma Muhamed Moranjkić ove godine se odlučio da u znak sjećanaj na genocid u Srebrenici učestvuje na vrlo zahtjevnom biciklističkom maratonu od Bihaća do Srebrenice.

Kolika je fizička i psihička snaga potrebna za ovakav jedan poduhvat možemo samo zamisliti, s obzirom da je za ovaj maraton bilo potrebno tri dana vožnje da bi se prešla dionica dužine oko 500 KM, a uz sve to i pravi tropski uslovi učinili su ovaj maraton još težim. Na svom putu do Srebrenice 280 učesnika su vozili dionicom Bihać – Bos.Petrovac – Ključ – Čađavica – Mrkonjić Grad – Jajce, gdje su imali i prvo konačište, stradan su nastavili dionicom Jajce – Donji Vakuf – Bugojno – Novi Travnik – Kakanj – Visoko – Sarajevo, gdje su imali prenoćište u kasarni Rajlovac, a treći dan išli su dionicom Sarajevo – Semizovac – Ivančići – Olovo – Kladanj – Vlasenica – Milići – Srebrenica.

Osim Muhameda Muhe Moranjkića na ovom maratonu učestvovao je još jedan biciklista porijeklom iz Srebrenika, a radi se o Nerminu Osmanoviću koji živi i radi u Holandiji.

– Kada sam prvi puta 2011 bio na Maršu mira, navečer je bio doček za bicikliste. Kako ih je narod dočekao kao narodne heroje, bio sam malo i ljubomoran. Mislio sam da je njihov maraton puno lakši od naseg, a njih tako dočekuju. Dugo sam čekao priliku da i ja jednom probam. I došla je. Sad kada sam i to probao, promijenio sam mišljenje. Borba nije samo fizička, nego i psihička. Ovo mi je  do sada bilo nešto najteže u životu, rekao nam je Muha, još uvijek pod dojmom puta i emocija u Potočarima.

Vrijedi pomenuti i da su biciklisti koji su vozili pod parolom  ¨ DA SE NIKAD NE ZABORAVI I NE PONOVI ¨sjajno dočekani tokom cijele trase u mjestima kroz koja su prolazili, a Muha  se posebno zahvaljuje i sponzoru – firmi Portmatik

 

Powered by WPeMatico