Nevrijeme u Kalesiji: Šteta viša od dva miliona maraka

Još se procjenjuje šteta nastala usljed elementarne nepogode koja je zapadni dio općine Kalesija zadesila u petak.

Prema do danas obrađenim podacima, materijalna šteta je viša od dva miliona KM.

Kako je saopćeno iz Općine Kalesija, jedna porodica je evakuisana i Općina joj je osigurala adekvatan smještaj.

Do sada je zaprimjeno 80 prijava šteta koje su nastale u mjesnim zajednicama Seljublje, Hrasno, Kikači, Tojšići, Vukovije Donje i Vukovije Gornje.

Prijavljeno je 16 klizišta, oštećenje na 30 stambenih objekata, 35 pomoćih objekata, šest oštećenja na putevima, sedam na mostovima, 45 duluma poljoprivrednog zemljišta zasijanog raznim kulturama je uništeno, a oštećene ili uništene su 42 mašine, šest plastenika, četiri voćnjaka, pet bunara i sedam potpornih zidova, piše “Faktor“.

Ekipe Civilne zaštite općine Kalesija i PVJ Kalesija rade na crpanju vode iz bunara koji su stradali u poplavama, dok ekipe Doma zdravlja obilaze domaćinstva kako bi izvršili potrebnu dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. Na terenu su i ekipe Crvenog križa Kalesija koje pomažu stanovništvu.

Vodena bujica je uništila dva sportska igrališta (FK Mladost Kikači i FK Sloga Tojšići), nanijela veće štete na privrednim društvima (Gribaja, Betonara Bukvarević, Feal-plastik Vukovije), oštećene su dvije vodenice i jedan ribnjak.

Općinski načelnik Sead Džafić obišao je ugrožena područja te je istaknuo da će biti potrebna pomoć viših nivoa vlasti kako bi se sve saniralo i kako bi što prije krenulo u regulaciju korita rijeke Gribaje koja je prouzrokovala probleme.

Radnici JP Vodovod i kanalizacija Kalesija osposobili su nastale kvarove na vodovodnoj mreži tako da je normalizovano vodosnabdijevanje u Kikačima i Tojšićima, a radnici KP “Komunalac” rade na otklanjanju i čišćenju otpada.

The post Nevrijeme u Kalesiji: Šteta viša od dva miliona maraka appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]