Tvrđava Gradina Srebrenik

Naš biznismen zaposlio bi 80 radnika, ali nema koga!

Cijela je vojska nezaposlenih u Bosni i Hercegovini, posebno mladih ljudi. Priču koju je radila naša ekipa slobodno bismo mogli svrstati u rubriku vjerovali ili ne. Poznati biznismen iz Srebrenika, Sead Dadanović, traži oko osamdeset radnika ali nema ih gdje pronaći. Na njegovu su se molbu kaže oglušili u Birou za zapošljavanje u Srebreniku, Zavodu za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i Privrednoj komori Tuzla. Objašnjenje je bilo da nemaju radnika tekstilnog profila i da ne pristaju ni na kakve prekvalifikacije radnika. U međuvremenu, posao koji bi mogao izgubiti je višemilionski. Mogao bi surađivati sa Italijom i Austrijom. U vrijeme našeg boravka u njegovoj firmi Masef servis srebrenik, dobio je poziv od italijanskog brenda Dizel za sklapanje još jednog ugovora, ali ništa im nije mogao obećati.

Firma čiji je vlasnik bavi se proizvodnjom HTZ, sportske i modne konfekcije. Posjeduje najmodernije mašine u BiH, sa kapacitetom od 30 glava i 270 boja, ali na njima nema ko raditi. Problem je što nema kvalificiranih radnika za ovaj posao, a edukacija dugo traje. Njegovi prijedlozi kako riješiti ovaj problem nalaze se u ladicama onih koji bi mogli pomoći ali to, kako kaže, ne žele jer ne vide svoj interes. Išao je čak i dalje, nudio svoje mašine Srednjoškolskom centru u Srebreniku na kojima bi se obučavali učenici, budući radnici, ali ni na to nisu pristali. U firmi je trenutno nekolicina radnika ali to nije ni blizu potrebama obimu posla. Uvjeti rada su sasvim povoljni, nudi platu, prijevoz, topli obrok.

Da se radi o ozbiljnom biznismenu govore slijedeći podaci. Gotovo čitavu deceniju radio je za Federaciju nogometnih sudija Italije. Imao je ugovore sa nogometnim klubovima Roma, Mančester Siti, Santander, Napoli. Bio je sponzor nogometašima Frančesku Totiju, Antoniju Kasanu te Robertu Kolini, slavnom nogometnom sudiji. Sve je to napustio zbog patriotizma i želje da stvori bh brend.

Ukoliko ne nađe radnike u Tuzlanskom kantonu, potražit će ih u drugim bh. gradovima, pa i državama u regiji.

Ipak kaže, šansa za radnike iz Tuzlanskog kantona još postoji. Do maja Sead Dadanović mora imati 100 radnika kako posao ne bi propao. Inače mu prijeti da postane samo još jedan privrednik koji će napustiti ovu zemlju.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

7 0 komentara

  1. Acer

    Ako ti smatraš da je radnik onaj koji nezna sašit papirnu vreću i nezna upaliti masinu,a hoce platu onda si izuzetni kvalitetan! Ako mislis da pare padaju s drveta ne proizvedes,ne isporucis,a hoces pare,bogami ne moze ! Ako ima gdje takva firma,hajde da se i ja zaposlim,a ti Mirza koji nemas pojma ni sta je posao,sta znaci raditi pa jedino sto znas laprdat a od laprdanja se drzava ne pravi,lopatu u ruke pa izgradjuj i plati makar 75 dio onoga sto je neko platio drzavi i napravio da imaju ostali koji to koriste ! Prvo nauci sta je rad jer pravo radnika proizilazi iz njegove obaveze..izvrsi pa trazi pravo a ne trazi pravo a ne izvrsaji nista ! To okaci mačku o rep ! Ne vredi te ni pozdravljati,jer neznas ni sta je pozdrav ! Radom za buducnost !

  2. Acer

    Moj Mirza,ti kao prvi nisi radio u Seje da znas kompletnu situaciju,zato bih te zamolio kulturno da ne lajes nesto sto neznas…Svako moze pricati sta hoce,ali zapravo niko nece da prizna ono sto se zapravo i desavalo!Dodju da rade,pokvare komade koji su u proizvodnji i posle toga traze platu,a nece da poprave ono sto je pokvareno,nego se mora namjerivati steta,a sto je najgore to nece da priznaju! Svima Vama je gospodin Sead bio veoma dobar dok je dijelio plate od 2000godine pa do 2009 dok nije Sead otvorio maLo oci i vidio sta se zapravo tu radi!Vi niko niste svjesni da Sead ima potrazivanje dugova oko 100.000 hiljada cak i vise,sto znaci da su te pare tu,ali ih jos ni on nije dobio…Cim pare njemu na racun dodju,to ce sve biti isplaceno ! Neznam kako moze neko biti toliko pokvaren i pljuvat po narodu a nema pojma o stvarnoj situaciju,zalim takve jer samo tupe zube bez razloga… ii na kraju svega ipak se pare dobiju,kad tad 😉 znaci bez potrebno laješ ! Fala Dragom Bogu,pa ovi nasi biznismeni svi u Srebreniku se podrzavaju,zna svako svaciju situaciju aa takvi kao ti Mirza,ce uvijek da pricaju a nikada nece imati nista ! 😉 VeLiki Sellam !

  3. mirza2

    pa takvim kao što si ti netreba dat radnike tebi treba dati koju godinu zatvora. Nije te sramota tražit radnike dok ni ovim sto su radili za tebe nisi platio za ono sto su radili sramota sta sve nasa drzava trpi al kakva nam je drzava takvi su nam i takozvani biznismeni sramota

  4. naj bolji radio u bih toste vi i sretno

  5. Možda bi i našao radnike da isplaćuje plate na vrijeme ;), bar se tako priča.

  6. Ma dobro sada,nemojte me lose shvatiti i komentarisati u privatnim porukama ipak,mislim da bi u textu trebala biti izjava doticnog a ne samo opis aktuelne situacije….izjava i misljenje radnica i doticnog poslodavca….tako bi citaoci imali jasniju situaciju.

  7. Da imam veze sa tom vrstom posla,odmah bi se pokusala zaposliti…..e zato je kod naseg naroda uvrijezena zalopojka “Eto…ne radim,nema se….” i td. i td.

Komentariši