Mreža za izgradnju mira: Gospodine Dodik, srušite ovu ploču

Mreža za izgradnju mira je započela kampanju “Zloupotreba memoralizacije u javnom prostoru” čiji je cilj pozvati javnost da se suprostavi zloupotrebi javnih ustanova i prostora u korist etnonacionalne politike.

“Promovirati pomirenje, međusobno razumijevanje i toleranciju i suzdržavati se od događaja, radnji i retorike koji unose podjele, uključujući i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, povijesni revizionizam i provokativnu uporabu simbola”, navodi se u saopćenju Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira od 7. juna ove godine.

U duhu pomirenja i prevazilaženja naše teške prošlosti, Mreža za izgradnju mira poziva na konkretnu primjenu PIC-ove preporuke u slučaju naziva i simbolike studentskog doma na Palama.

Podsjetimo, 20. marta 2016. godine Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, je odao počast Radovanu Karadžiću otvaranjem studentskog doma koji nosi njegovo ime i otkrio službenu ploču na ulazu u javnu ustanovu s Karadžićevim imenom.

Uhapšen 21. jula 2008. godine, Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici,ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, za 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, i 24. marta/ožujka 2016. godine osuđen je na 40 godina zatvora.

Radi svih žrtava zbog kojih je Karadžić proglašen krivim, radi nehumanih djela, prisilnog premještanja i drugih nečovječnih zločina, radi ubojstava i progona civila, radi istrebljenja stanovništva, radi kršenja zakona i običaja ratovanja, radi zločina protiv čovječnosti, a u ime ljudskog dostojanstva i temeljnih vrijednosti, Mreža za izgradnju mira Vas poziva da zajedno, u isto vrijeme, javno pozovemo gospodina Dodika:

Gospodine Dodik: SRUŠITE OVU PLOČU!

Predstavljajući 120 nevladinih organizacija širom BiH i kontinuirano radeći na izgradnji mira u ovoj zemlji, Mreža za izgradnju mira i dalje ostaje posvećena pretvaranju deklarativnih mirovnih izjava u djela, naveli su u svom saopćenju.

 

Izvor: Mreža za izgradnju mira

The post Mreža za izgradnju mira: Gospodine Dodik, srušite ovu ploču appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]