Mektić: EU ne želi finansirati objekat za migrante u USK, jer je blizu granice

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je kako je na današnjem sastanku Operativnog štaba za pitanja migracija odlučeno da se ostane pri odluci da u objektima kasarne Ušivak u Hadžićima i Agrokomerca kod Velike Kladuše budu smješteni migranti, koji su u tranzitu kroz BiH.

Ovakvu odluku su donijeli, kazao je Mektić, bez obzira na to što ga je jutros zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH obavijestio da oni neće finansirati uređenje objekta Agrokomerca, uz obrazloženje da se nalazi previše blizu granice sa EU, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mektić je istakao da su zajedno sa Vladom Federacije BiH donijeli odluku da je objekat Agrokomerca u Velikoj Kladuši solidan kako bi se u njemu mogao organizovati zadovoljavajući boravak za migrante. Planirano je da objekat bude podijeljen na tri djela, sa odjelom za izolaciju, za postupak azila i za maloljetna lica pod pratnjom.

“Međutim, sada, kada je donesena odluka, dobio sam obavijest od Evropske komisije da oni neće da finansiraju taj objekat, jer je preblizu granici EU. Po njima, to bi na određeni način privlačilo migrante da dolaze u takvu vrstu centra kako bi dalje išli prema EU“, kazao je Mektić i dodao:

“Kao da postoji namjera da te migrante pošalju u unutrašnjost BiH, kako bi se pravili izbjeglički kampovi. Takvih kampova nema i neće se praviti u BiH. Mi smo žrtva ove krize, trpimo posljedice zato što migranti žele da pređu na drugu stranu EU. Samo možemo biti dobri domaćini, da migranti budu humanitarno tretirani i da idu dalje. Nećemo dozvoliti da se prave izbjeglički kampovi i da oni ostanu ovdje. Ne možemo to podnijeti i nemamo kapaciteta za takvo nešto. Niko ne može napraviti ovdje kamp da Ministarstvo sigurnosti o tome ne odluči i da saglasnost, a ja je nikada neću dati. Napravićemo dva izbjeglička prihvatna centra – Ušivak u Hadžićima i objekat u Unsko-sanskom kantonu i tu nema više priče.“

Dodao je da će se za finansiranje snaći sami, pa makar morali ponovo organizovati donatorsku konferenciju.

“Ne interesuju me ničije pare, taman bile i pare EU, koje su namijenjene za pravljenje izbjegličkih kampova u BiH. To sam jasno jutros rekao i zamjeniku šefa Delegacije EU u BiH. Tu se spominju milioni eura, a mi nemamo para da pokosimo travu i napravimo ogradu“, jasan je Mektić.

Od Evropske razvojne banke BiH je dobila milion eura po osnovu pristupanja i kontribucije koju plaća, ali je Mektić obaviješten da o tome gdje će biti utrošen novac, odlučuje EK.

“Onda, neka prave kamp gdje god hoće, ali mi ne odustajemo od Agrokomerca, jer je to za nas kvalitetno rješenje da možemo problemom upravljati i držati ga pod kontrolom. Oni to neće finansirati, a rekao sam im da ćemo onda sami ući u tu priču. Ove sedmice počećemo uređenje prostora u Agrokomercu“, poručio je Mektić.

Dodao je da će tokom vikenda biti poslan dovoljan broj šatora, koje je Ministarstvo dobilo kao donaciju, a koji su namjenski sa klimom i grijanjem, te da će se potom krenuti sa smještajem migranata. Kazao je i da će BiH hraniti migrante koliko može.

“Ako neko misli da trebaju da umiru u BiH, onda je to njihov problem“, dodao je ministar sigurnosti BiH:

“Ne slažem se s tim principom da je to blizu granice EU, jer znam dobro da u Srbiji u Šidu postoji centar gdje je bilo nekoliko hiljada migranata, a to je samo nekoliko stotina metara od granice sa Hrvatskom koja je u EU.“

Dalje je kazao da BiH pravi situaciju da bude tranzit migrantima, a ne da “zaglave ovdje i da godinama budu problem u BiH“.

“Imamo javne kuhinje u mnogo gradova kojima hranimo naše građane i još da preuzimamo odgovornost za migrante“, ističe Mektić.

Prema Mektićevim riječima, ove godine u BiH je registrovan ulazak 7.128 migranata, od čega je njih 6.354 iskazalo namjeru za podnošenje azila. Tek njih 662 je podnijelo zahtjev za azil.

“Od prošle sedmice Granična policija je odbila i spriječila 490 migranata da uđu na prostor BiH, što znači da mjere uvođenja dodatnih snaga daju rezultate. Povećava se broj spriječenih ulazaka u BiH. Analizirali smo koja su to područja i mjesta koja su najviše opterećena, i sada je to oko Zvornika. Dosta smo smanjili ulazak na južnom dijelu BiH, tako da sada tražimo rješenja da zatvorimo taj dio kod Zvornika. Nadam se da će sve to dati prilično dobre rezultate u smislu zaštite granice. To nam je ključni cilj, jer nema nikakvog rješenja na vidiku, kada je u pitanju zajedničko evropsko rješenje ovog problema. Moramo se oslanjati na vlastite kapacitete u smislu zaštite naše granice“, naglašava Mektić.

Dodao je i da razmišljaju o angažovanju Oružanih snaga BiH kako bi pomogli Graničnoj policiji u zaštiti granica. No, ističe da je to krajnja opcija, samo u slučaju da Evropska unija u potpunosti zatvori svoje granice, jer bi u tom slučaju svi migranti ulazili i ostajali u BiH.

Ministar se osvrnuo i na novac koji obezbjeđuje EU i plasira u BiH, ali preko Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i dijelom preko Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

“Nemamo uvid u taj novac, a to nije korektno. Onda za taj novac treba EU snositi odgovornost. Rekli su da će dati 1,5 miliona eura iz EKO fonda isključivo za kasarnu Ušivak, a sumnjam da toliko treba novca. Na kraju će ispisati da smo potrošili taj novac, a mi nemamo nikakav uvid u to. Agrokomerc je prioritet svih prioriteta i već za vikend počinjemo aktivnosti“, završio je Mektić.

BiH je po osnovu readmisije do sada u ovoj godini iz Hrvatske primila 317 osoba, a po istoj osnovi drugim državama predala njih 585. Mektićeve procjene govore da u BiH trenutno boravi oko 3.000 migranata.

(Fokus)

The post Mektić: EU ne želi finansirati objekat za migrante u USK, jer je blizu granice appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]