FOTO: Ilustracija
FOTO: Ilustracija

Kome u Srebreniku smeta „ZEFIR“?

Udruženje mladih „Zefir“ Srebrenik izražava žaljenje što neko kida i uništava plakate najave Velikog bajramskog koncerta! Cijepanje plakata neće spriječiti održavanje koncerta, a ni dolazak velikog broja građana na koncert kojim će se obilježiti jedan od najvećih muslimanskih blagdana, Ramazanski bajram.

FOTO: Ilustracija
FOTO: Ilustracija

Kome u Srebreniku zapravo smeta Ansambl „Zefir“?

Ansambl „Zefir“ je kao vokalno-instrumentalni sastav počeo sa radom u septembru 2008. godine. Polovinom 2011. godine ansambl „Zefir“ se dodatno proširio na način da je proveo audiciju za prijem novih članova, te je tada ujedno formirana i sekcija orkestra. Krajem 2012. godine osnovano je Udruženje mladih „Zefir“ Srebrenik u čijem sastavu djeluje i ansambl „Zefir“.

Uloga UM „Zefir“ prvenstveno je zamišljenja da se usmjeri na okupljanje mladih zbog korisnog druženja i prevencije od neprihvatljivog ponašanja i ovisnosti kao i njegovanje i očuvanje tradicionalne bosanske pjesme sevdalinke kao i islamske duhovne muzike.

Moramo naglasiti i to da je UM „Zefir“ jedno, ako ne i jedino, od najmnogobrojnijih i najaktivnijih udruženja na području općine Srebrenik, te da trenutno broji preko 70 članova uzrasta od 7 do 30 godina. Ansambl „Zefir“ je do danas realizovao niz projekata na kojima bi mu pozavidila i finansijski mnogo jača udruženja. Veoma uspješno smo organizirali nekliko humanitarnih akcija, a također naši članovi se odazivaju te uzimaju učešće u svim akcijama humanitarnog karaktera pomoću kojih su se sakupljala finansijska sredstva za liječenje nekoliko naših sugrađana, kao i osoba sa područja Tuzlanskog kantona. Ansambl „Zefir“ Srebrenik je dobitnik Zahvalnice Općine Srebrenik za izuzetan doprinos te postignute rezultate u razvoju kulture na području općine Srebrenik, a i šire.

Uzimajući u obzir da kultura na području cijele Bosne i Hercegovine, a takođe i općine Srebrenik nije na zavidnom nivou, UM „Zefir“ Srebrenik je odlučilo da okupi mlade te da zajedničkim naporima uzmu učešće u stvaranju kulturnog identiteta mladih, kao i očuvanju tradicionalne bosanske pjesme sevdalinke. Upravni odbor UM „Zefir“ već duži period uz kvalitetan odgojno – edukativni rad koji je posvećen mladim članovima udruženja aktivno radi i na odabiru i obradama najljepših tradicionalnih bosanskih sevdalinki. Predan i nadasve kvalitetan rad pod budnim okom profesora muzike Jasmina Brašnjića te velika želja za uspjehom vrijednih članova koji marljivo i vrijedno vježbaju su garant uspjeha. Probe ansambla “Zefir” su posebno koncipirane i razdvojene u grupe. Održavaju se dva dana u sedmici po dva sata sa svakom grupom (orkestar i hor). Pored toga što mladi članovi Ansambla na probama vježbaju zadatke iz muzike, u radu udruženja se takođe posebno posvećuje pažnja odgojnom momentu koji je danas veoma bitan segment u odrastanju mladih osoba.

Ansambl „Zefir“ je već nadaleko prepoznaljiv po svojim koncertima. Održavanje jednog takvog je planirano za 30.07.2014. godine u Sportskoj dvorani u Srebreniku, čime će se obilježiti Ramazanski bajram. Članovi Zefira više od mjesec dana svakodnevno, marljivo rade na uvježbavanju repertoara kako bi se srebreničkoj publici predstavili na najbolji način. Pored toga, svjesni veoma teške situacije u društvu, sav teret prezentacije i promocije koncerta su preuzeli mladi, članovi UM “Zefir” Srebrenik.

Kao i uvijek do sada polijepljeni su plakati, te “džambo” reklame u centru Srebrenika i u okolnim mjestima. Međutim pojavili su se neki koji cijepaju i uništavaju plakate kojim se najavljuje Veliki bajramski koncert! Cijepanje plakata neće spriječiti održavanje koncerta, a ni dolazak velikog broja građana na koncert kojim će se obilježiti jedan od najvećih muslimanskih blagdana, Ramazanski bajram.

Prilikom dosadašnje organizacije velikog broja koncerata nije bilo sličnih problema, ali ovaj puta se u Srebreniku pojavio neko, ko ne želi da se bajramski koncert na kojem će nastupiti jedna od najvećih interpretatorki sevdaha Hasiba Agić dostojanstveno prezentuje i reklamira. Stoga se samo nameće pitanje, “Kome u Srebreniku smeta uspjeh ansambla “Zefir”?”

PRESS SLUŽBA
UM “ZEFIR” SREBRENIK

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …