Kako rade kladionice u BiH: Šta se dogodi kada uplatite tiket od 5 KM

Oporezivanje kladionica ne prestaje izazivati kontroverze u BiH, a mišljenje većine zvaničnika i stručnjaka jeste da kladionice u BiH ne plaćaju dovoljno poreza.

Svojevremeno je direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović izjavio da kladioničarski lobi vrši pritisak na ovu instituciju, a isti taj lobi je do sada uspijevao spriječiti donošenje nove zakonske regulative u ovoj oblasti.

Ukoliko se u evropskim zemljama promatra oporezivanje kladionica, u Grčkoj stopa iznosi čak 30 posto i na snazi je još od 2011. godine. U Španiji je ta stopa 25 posto, dok u Velikoj Britaniji iznosi 15 posto.

U većini ovih zemalja oporezuje se takozvana osnova – GGR (gross gaming revenue), koja se izračuna kao razlika između profita i troškova koje kladioncie imaju. Profiti širom svijeta su ogromni. Samo u SAD-u 2006. godine GGR je iznosio 90 milijardi dolara.

Kada se situacija u BiH uporedi sa evropskim zemljama kao što je Grčka, gdje je poreska stopa na GGR osnovu 30 posto, dolazi se do zaključka da je razilika drastična.

Igrači u BiH plaćaju naknadu od pet posto, a porez od 10 posto se obračunava samo po dobitku.

Stoga država BiH naposljetku dobije “mrvice” u odnosu na, primjerice, Grčku.

O stopama poreza za kladionice polemisali su delegat u Parlamentu FBiH Aner Žuljević (SDP) i Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Parlamentu Federacije BiH.

Na svom Facebook profilu Žuljević je oštro napao Osmanovića istakavši da se SDA zapetljala u vlastitim lažima.

„Pravo je pitanje zašto se SDA boji oporezovati kladionice kao svugdje u svijetu, sa GGR porezom, nego insistira na oporezivanju građana/igrača? Nikad nećemo pristati da budemo partneri SDA da garancije bilo kakvog prava građanima ove zemlje baziraju na novcu iz kockanja. To je nehumano i predatorski!“, naveo je Žuljević.

Osmanović u svojoj reakciji tvrdi:

“Kada građanin uplati 5 KM, kako to primjerice objašnjava Žuljević, država mu uzima deset posto. To naprosto nije tačno. Žuljević namjerno obrće tezu. Naime, kada građanin izvrši uplatu, taj novac više nije novac građana. Činom uplate to postaje novac kladioničara to jeste postaje njihov prihod na šta ne postoji nikakav porez niti naknada u ovom trenutku. Iz tog prihoda priređivači igara na sreću finansiraju svoju ukupnu djelatnost”, ističe Osmanović.

Reagirao je Žuljević:

„Ne uzima, kako navodi Osmanović, država od građana i njihovih uplata 10 posto nego iz ukupnog mjesečnog prihoda kladioničara koji su dužni uplatiti tu naknadu u budžet. Da je sve prethodno navedeno od Osmanovića čista laž dokazuje zakon i izmjene koje predlaže SDA da se naknada sa 5 % poveća na 10%. U zakonu tačno piše: ‘Naknada za priređivanje igara na sreću klađenja je iznos u visini 5% od uplate sudionika (igrača) koji je priređivač dužan na teret igrača obustaviti prilikom svake uplate. Ulog u igrama na sreću klađenja je iznos koji se dobije kada se na teret sudionika (igrača) od uplate oduzme iznos od 5% na ime naknade za priređivanje igara na sreću klađenja. (ULOG = UPLATA – NAKNADA 5% NA TERET IGRAČA)'“

„Kad već petljate, onda radite to sa stilom!“, napisao je Žuljević.

Žuljević je ranije u saoštenju za javnost istakao da je sramota što je SDA u priču o finansiranju zakona o pravima demobilisanih boraca uopšte uvezala priču o Zakonu o igrama na sreću. Mišljenja je da se borački zakon treba finansirati iz budžeta FBiH, te kantona i općina, ukoliko bude prihvaćen.

“Mi, u SDP-u, opredjeljeni smo da se kladionice dodatnu oporezuju, ali smo još više opredjeljeni da nađemo najbolja rješenja socijalnog nadzora ove djelatnosti, kako bi spriječili ono što nam se sprema, a to je da imamo na desetine hiljada patoloških kockara i desetine hiljada razorenih porodica zbog toga”, naveo je Žuljević.

The post Kako rade kladionice u BiH: Šta se dogodi kada uplatite tiket od 5 KM appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]