Tvrđava Gradina Srebrenik

Izvještaj sa vanredne sjednice OV-a Srebrenik

Općinsko vijeće općine Srebrenik, na, danas održanoj, vanredovnoj tematskoj sjednici, jednoglasno je usvojilo Zaključke u vezi pokretanja krivične prijave od strane Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” iz Tuzle, protiv pripadnika vojne i civilne vlasti općine Srebrenik u periodu 1992 – 1995. g. Vijećnici SDA su tražili da se o pripremljenom tekstu Zaključaka raspravlja, ali je većina u Općinskom vijeću bila protiv toga, smatrajući da je sadržaj Zaključaka sasvim dovoljan u smislu davanja podrške našim predstavnicima civilne i vojne vlasti, koji su optuženi za „navodne ratne zločine“, te da se o istom treba Imagesamo glasati. Na kraju su vijećnici ipak prihvatili dopunu Zaključaka sa jednom dodatnom tačkom, koju je podnio vijećnik SDA Raif Dedić, te su na kraju vijećnici, nakon što je iste pročitala predsjedavajuća OV-a Vesna Veselčić, usvojili sljedeće zaključke:

1.Općinsko vijeće općine Srebrenik najoštrije osuđuje izjave kojima se pretenciozno i netačno informiše javnost o ratnoj istini za opstanak svih naroda na području općine Srebrenik iznesene u medijima 27.12.2012.godine, od strane Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” iz Tuzle.
2.Područje općine Srebrenik je bio prostor na kojem su počinjeni zločini od strane agresorske vojske kao što su: ubistvo tri i ranjavanje jednog pripadnika sanitetskog osoblja juna mjeseca 1992. godine u naselju Potpeć; ubistvo 11 i ranjavanje 17 civila u zimu 1993.godine od agresorske granate ispaljene na centar grada. Radi se centru grada, koji je daleko od fronta i stradanju isključivo civila, dok su mete bile isključivo civilni ciljevi. Za ove zločine do sada još niko nije odgovarao.
3.Općina Srebrenik je čitavo vrijeme rata bila  mjesto za primjer suživota. Preko 17000 izbjeglih i prognanih je zbrinula i obezbijedila miran život svih njenih građana, bez obzira na vjeru, naciju ili rasu. S posebnom pažnjom su se civilna vlast i vojne strukture odnosile prema građanima srpske nacionalnosti, što mnogi od njih, koji i danas žive ovdje, to mogu da posvjedoče. To su činjenice i ništa ih nemože  promijeniti.
4.Polazeći od načela da „niko nije kriv dok sud to ne potvrdi“, Općinsko vijeće pruža i pružat će podršku svim našim sugrađanima koji budu procesuirani za „navodne ratne zločine“, među koje ubrajamo i gospodina Zurahida Mujčinovića.
5.Istina o općini Srebrenik, o njenim najhrabrijim sinovima i njihovim djelima u najtežim trenucima za opstanak Bosne i Hercegovine je krvlju ispisana i neće je, niti ćemo dozvoliti, da je bilo tko mijenja ili kalja.
6.Naš cilj nije da branimo zločince i zločine, ma sa koje strane bili učinjeni i od bilo koga, jer zločin je zločin a zločinac je zločinac. Naša želja je da se javnost upozna sa istinom i činjenicama o odbrambenom ratu na ovim prostorima i oštro osude insinuacije i neistine od bilo koga ko nije relevantan da daje ocjene i osude.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši