Srebrenik.NET / Vijesti / Izborne liste: Isti kandidati – isti rezultati !

Izborne liste: Isti kandidati – isti rezultati !

prof. dr. Izudin Kesetovic

prof. dr. Izudin Kesetovic

Prema prvim, preliminarnim listama političkih stranaka za oktobarske izbore, može se zaključiti: „Ista meta, isti rezultati“.

Ako se imaju u vidu istraživanja o stepenu izlaznosti na izbore, očekivati je iste rezultate. Politička klijantela u privatnom i javnom sektoru će prevagnuti. Očekivati će veći  broj onih koji će „precrtati“  ili „ preskočiti“ izbore.

Isto tako distanca pozicije i opozicije je neznatna, sa očekivanjima odstupanja na neznatnih: plus – minus.

Jednostavno rečeno situacija nepromijenjena.

Krajnji ishod cijelog procesa može krenuti i na gore i na bolje. Sve ovisi koliko će se politički sudionici držati „izrečenih obećanja“.  Ako je sudit po starom „sve ostaje po starom“. Ograničenja su već limitirana u institucionalnim ograničenjima političkog i privrednog sistema.

Prva, su sasvim jasna i promjena nema bez dubokih ustavnih zahvata.

Druga, su sadržana u jakoj diferencijaciji onih kojim pogoduje sistem  i koji slijede principe dogovorne ili tzv. „jaranske„ ekonomije iz prethodnog sistema i tranzicijske ekonomije na principu „ko je jamio, taj je jamio“

U takvim okolnostima dobija se idealna sprega polikratije koja sebi produžava vlast i ekonomske oligarhije i „ oligarha“ koji uvećavaju lično bogatstvo.

U presjeku stanja između ideološke desnice i ljevice ostaje samo vječni interes koji potiru sve vrednote liberalnog-tržišnog – socijalno- demokratskog društva.

Dubina društvene krize u BiH će se produbiti u ravni između formalne/zvanične i neformalne/sive ekonomije; civilnog i javnog društva, kao i ekstremno bogatih i ekstremno siromašnih.

Ishod ovih procesa je teško predvidjeti

Kako se već „ pobjednici“ mogu predvidjeti, kao u završetku Svjetskog prvenstva u nogometu 2014. godine, ostaje nam jedina nada: „Vidimo se na narednom Svjetskom prvenstvu u fudbalu i na Izborima u BiH, 2018. godine,  sa novim izbornicima i sudionicima/ igračima“.