Ivanka Trump kandidatkinja za predsjednicu Svjetske banke

Kćerka američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) Ivanka kandidatkinja je za predsjednicu Svjetske banke.

Kako piše Business Insider, ona bi zamijenila predsjednika Svjetske banke u odlasku Džim Jong Kima.

Kimovo iznenadno napuštanje banke bilo je veliko iznenađenje za zaposlene.

Trampova administracija u ranijem periodu bila je oprezna i čak neprijateljska prema zapadnim međunarodnim institucijama, kao što je Svjetska banka. Ovog puta oni su dobili zadatak da daju preporuku Upravnom odboru SB.

Drugi mogući američki kandidati za vođenje Svjetske banke su podsekretar trezora za međunarodne poslove Dejvid Malpas (David R. Malpass), direktor USAID-a Mark Grin (Green), i bivša ambasadorica SAD u UN-u Niki Hejli (Nikki Haley).

Za razliku od nekih drugih predloženih kandidata, Ivanka nema iskustva u ekonomiji međunarodne trgovine, ali je bila poslovna žena.

Prije dolaska u Bijelu kuću, gdje sada radi kao savjetnica, radila je kao potpredsjednica za akvizicije u Trampovoj organizaciji. Imala je i svoju modnu liniju, koju je prošlog ljeta zatvorila.

Predsjednik Tramp je ranije nagovještavao da bi Ivanka mogla biti zamjena za odlazeću američku ambasadoricu u UN-u Niki Hejli. Međutim, na to mjesto je imenovana Heder Nauert (Heather), portparol Stejt departmenta.

The post Ivanka Trump kandidatkinja za predsjednicu Svjetske banke appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]