Srebrenik.NETwork

Istraživanja: Nađe li Shell naftu, godišnji budžet TK-a bio bi veći za milijardu KM!

Tvrđava Gradina Srebrenik

FOTO: Ilustracija

Nedavna odluka Vlade Federacije BiH, koja je odobrila potpisivanje memoranduma o razumijevanju s vodećim međunarodnom naftnom kompanijom Shell Exploration Company B. V. radi geoloških istraživanja nafte i plina na području Federacije, u samom je startu podijelila mišljenje javnosti u BiH.
I dok se pojedine opozicione stranke u FBiH čude da je Shell bezuvjetno pristao na ispitivanja i višemilionska ulaganja u istraživanje, profesor Abdulah Bašić, bivši dekan Rudarsko geološkog fakulteta u Tuzli, koji se godinama bavio istraživanjima o postojanju nafte u BiH, pozdravio je odluku Vlade FBiH.

– Shell ima interese ako pronađe naftu i uvjeren sam da će je naći. Sve manje kompanije koje su ranije istraživale naftu u BiH su njihove ispostave i nisu džaba pristali. S druge strane, trebamo biti ponosni na njihovo interesiranje jer je to vodeća svjetska kompanija iz ove oblasti. FBiH bi mogla imati korist od više milijardi maraka i smatram da je suludo to ne prihvatiti – rekao je Bašić za “Dnevni avaz”.

 

Interes Shella u istraživanju, smatra Bašić, jeste i eventualni prioritet na poslovima eksploatacije koji bi, pored svega, najviše koristi donio BiH. Prema Bašićevim istraživanjima, pronalaskom nafte u FBiH, čije se zalihe procjenjuju na narednih trideset godina, mogla bi se ostvariti dobit od više desetina milijardi maraka.

– Samo na području TK, po propisima od zarade pri eventualnoj eksploataciji, taj bi kanton imao godišnji budžet za milijardu maraka veći – tvrdi Bašić.