Srebrenik.NETwork

Granična policija BiH dobila novi čamac

Tvrđava Gradina Srebrenik

Da li ovaj brod/camac vrijedi 200.000 americkih dolara

Brod vrijedan 200.000 američkih dolara danas je i zvanično prešao u vlasništvo Granične policije Bosne i Hercegovine. Primopredaja i potpisivanje ugovora između ambasadora SAD-a Patricka Moona i direktora Granične policije Vinka Dumančića upriličena je u Neumu.Prilikom obraćanja prisutnima, direktor Dumančić je rekao kako je ova donacija, skupa sa prethodno organiziranom obukom za kormilare, dokaz izuzetno plodonosne saradnje između ovih institucija i još jedan znak povjerenja i podrške kojeg Vlada SAD- a izražava prema BiH i Graničnoj policiji. Također, kazao je i da je sretan što će ova donacija i dalje jačati kapacitete GP BiH čime će se povećati mobilnost i učinkovitost protiv svih vidova prekograničnog kriminaliteta.

Ambasador Moon je rekao da je ovo prvi brod koji će moći biti korišten u svim vremenskim uvjetima i koji će se moći koristiti u neumskom zaljevu, te da će ova donacija EXBS-a imati važnu ulogu u izgradnji kapaciteta i promoviranju regionalne saradnje u provedbi zakona među morskim graničnim službama BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Donacija je realizirana uz podršku EXBS programa, odnosno Biroa za međunarodnu sigurnost i sprečavanje širenja naoružanja, saopćeno je iz Granične policije BiH.