“Gogo.ba” mobilna aplikacija slična Uberu, stigla u BiH – šta će reći taksisti?

U Bosni i Hercegovini počela je s radom jedna od aplikacija za prevoz putnika koja funkcioniše na principu popularnog Ubera.

Riječ je o mobilnoj aplikaciji “gogo.ba”, koja povezuje vozače s putnicima. Kod ovakvih kompanija, za razliku od taksi prevoza, putnici naručuju vozilo putem mobilne aplikacije, tako što unesu svoju lokaciju i odredište. Ovaj vid prevoza ima mnogo prednosti u odnosu na standardna taksi vozila.

Između ostalog, odmah po narudžbi vožnje vidite gdje se vaše vozilo trenutno nalazi i za koliko vremena stiže po vas.

Osim toga, odmah možete vidjeti o kojem je vozilu i vozaču riječ. Plaćanje se vrši putem aplikacije, pa vam se ne može desiti da platite više nego što biste trebali.

Kompanija koja je pokrenula aplikaciju “gogo.ba” registrovana je u SAD. Oni su krajem septembra kupili domenu i napravili internet stranicu u BiH, te već pokrenuli google oglašavanje i trenutno pozivaju vozače da im se jave, a građane da skinu njihovu aplikaciju.

Zanimljivo je da su, osim svoje, kupili i Uberovu domenu u BiH i preusmjerili je na svoju stranicu. To znači da, ako krenete ne domenu “uber.ba”, google će vas prebaciti na stranicu “gogo.ba”.

Podsjetimo da je Uber najveća američka i svjetska kompanija koja funkcioniše po ovom principu, ali da se u međuvremenu pojavio i veliki broj drugih aplikacija koje rade po ovom modelu.

Povezana slika

Uber i njegove varijante su širom svijeta, pa i u našem regionu, dovele do masovnih protesta taksista, koji su ih doživjeli kao prijetnju za svoj posao. U Beogradu se nedavno pojavila srbijanska verzija, Car:Go, koja se proširila na Hrvatsku i Crnu Goru.

“Gogo.ba” je, pak, na svojoj stranici objavio da oni zapravo nisu prijetnja taksistima.

“Različito od popularnih servisa (tipa Uber), Gogo ne stavlja taksiste kao konkurenciju, nego partner”, navodi se na njihovoj stranici. Međutim, njihov moto na google oglasu, koji glasi “Zaboravi Taxi, uzmi Gogo”, vjerovatno se taksistima neće svidjeti.

Ostaje da se vidi da kako će bh. taksisti reagovati na pojavu ove aplikacije i hoće li prihvatiti njeno objašnjenje da nemaju razloga za zabrinutost.

The post “Gogo.ba” mobilna aplikacija slična Uberu, stigla u BiH – šta će reći taksisti? appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]