Srebrenik.NET / Vijesti / FOTO: Gradačac obilježio 25 godina od formiranja II korpusa Armije R BiH

FOTO: Gradačac obilježio 25 godina od formiranja II korpusa Armije R BiH

Prije 25 godina, tačnije 29. septembra 1992. godine formiran je II korpus Armije Republike BiH sa sjedištem u Tuzli, a prema naredbi komandanta Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga Republike BiH.

Zona odgovornosti ovog korpusa obuhvatala je 28 općina sjeveroistočne i istočne Bosne, kao i dijelom Posavine. Od ukupno sedam korpusa Armije Republike BiH ovaj korpus je držao najveći dio slobodne teritorije, a zbog svoje izuzetne angažovanosti nije slučajno da od devet narodnih heroja, tri su iz ovog korpusa, te korpus u čijem sastavu je preko tri stotine “zlatnih ljiljana”.

Danas su u Gradačcu, na Centalnom obilježju u Spomen parku, evocirane uspomene na ovaj korpus, položeno cvijeće i proučena Fatiha za duše poginulih boraca.

Ovom svečanom činu prisustvovali su predstavnici Općine, boračkih organizacija i građani, nažalost u malom broju s obzirom na značaj ovog datuma i zasluge II korpusa u stvaranju naše države.

Centralna manifestacija obilježavanja ovog značajnog datuma u novijoj istoriji Republike BiH biće održana sutra u Tuzli.

Tekst: Suad Krajnović

 Foto: Ammar Krajnović

The post FOTO: Gradačac obilježio 25 godina od formiranja II korpusa Armije R BiH appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico