Evo koje kompanije najviše duguju državi

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine protekle sedmice je objavila listu deset kompanija koje su uplatile najviše PDV-a u 2017. Međutim, mnogo je kompanija koje svoje obaveze prema državi ne ispunjavaju u kontekstu uplate PDV-a, akciza i carine.

Prema podacima UIO BiH na dan 1. august 2017. godine, najveći dužnik za akcize je kompanija BOB-PRO iz Čitluka koja duguje preko 10,2 miliona KM po osnovu akcize. Među tri najveća dužnika našla se kompanija Kristof iz Laktaša kao i Bobita iz Čitluka.

U trećoj kategoriji, onoj carinskih dužnika, na prvom mjestu je Meso Impex iz Kiseljaka sa dugom od 9,5 miliona KM. Milion manje duguje kompanija Unis Fabrika cijevi iz Dervente dok se na trećem mjestu našao Megacom iz Mostara sa dugom od preko sedam miliona KM.

Nakon što je 01. januara 2014. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, po prvi od uspostave Uprave za indirektno oporezivavnje BiH, stekli su se zakonski uvjeti za javno objavljivanje imena dužnika, koji imaju neizmirene obaveze po osnocu PDV-a, akcize i carine.

Pored javne objave dužnika, u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, kojeg je na prijedlog UIO i UO UIO usvojila Parlamentarna skupština BiH, naknadni teret prinude je smanjen sa 10 na pet posto, a zatezna kamata sa 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja.

“Svi obveznici koji ne žele da se nađu na javno objavljenoj listi dužnika i time ugroze svoju poslovnu reputaciju, trebaju da izvrše uplatu dugovanja po osnovu indirektnih poreza”, navode iz UIO.

 

The post Evo koje kompanije najviše duguju državi appeared first on Radio Srebrenik.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]