Edina Selesković: “Čast mi je predstavljati Bosnu i Hercegovinu u Rimu te povezivati mlade ljude iz cijelog svijeta”

Renomirana bosanskohercegovačko-američka umjetnica Edina Selesković otvorila je 22. marta 2019. u glavnom gradu Italije postavku instalacije i projekta “Think Freedom”.

Ove godine, Edina Selesković se sa instalacijom ” Think freedom”  iz Bosne i Hercegovine našla među top 100 odbranih umjetnika/ica.

Ovaj projekat je jedna sasvim drugačija poruka svijetu od  uobičajenih koje nerijetko šaljemo iz Bosne i Hercegovine.  Ovo je poruka koja se kreće isključivo prema budućnosti a na svojim “krilima” nosi smisao ljudskih sloboda.

Kontaktirali smo Edinu Selesković koja je trenutno u Rimu kako bi nam prenjela svoje utiske sa događaja koji za Bosnu i Hercegovinu predstavlja veliku čast.

“U prelijepi Rim, grad tako bogat historijom i kulturom prenjeli smo poruku umjetnosti i slobode sa umjetničkom instalacijom i projektom “Think freedom” koji je krenuo još iz Sarajeva i sarajevske Vijećnice 2015. godine i na neki način povezati sve gradove u kojima su ove instalacije do sada boravile.

Izuzetno mi je drago što smo u ovom procesu i ovom putovanju uspjeli da instalacija postane prepoznatljiva i da je mladi ljudi prepoznaju kao način da se ne samo povežu sa mladim ljudima i cijelim svijetom već i da dignu svoj glas a da smo upravo mi i da je umjetnost  ta koja im pruža tu priliku. Umjetnost je ta koja im daje platformu za nova razmišljanja i na neki način daje ideju o njihovom životu sada i u budućnosti.

Sklupture će ostati u Rimu do kraja mjeseca juna tako da ćemo ove godine po prvi put imati instalaciju na više lokacija u isto vrijeme zato što će u Mađarskoj, Slovačkoj i u Češkoj projekat “Think Freedom” biti projekat kojim će američke ambasade u tim zemljama obilježiti 30 godina od pada Berlinskog zida. Ovo je projekat koji će pokrenuti  dijalog o slobodi u tim zemljama u historijskom kontekstu te u kontekstu posljednjih trideset i više godina ali i u pogledu ka naprijed i u budućnost tj. gdje idemo sa idejom slobode kao civilizacija.

Meni je lično jako drago vidjeti da smo dokazali da umjetnost  ima moć pokretanja upravo ovakvih dijaloga i da umjetnost ima moć da nas poveže a da mi iz Bosne i Hercegovine možemo biti ti koji predvode takav jedan dijalog.

Nadam se da ćete nas pratiti na ovom uzbudljivom putovanju i da ćemo zajedno uspjeti predstaviti umjetnost Bosne i Hercegovine, savremena razmišljanja, nove dijaloge i nove svjetske trendove širom svijeta te da ćemo se do 2022. godine kada smo u New York-u na finalnoj destinaciji ovog projekta zajedno povezati sa svim gradovima domaćinima i sa svim mladim ljudima koji gledaju na budućnost kao na priliku za pozitivne promjene.”

Iako se nekada čini kako u kontinuitetu pričamo samo o ratu koji je više od dvije decenije iza nas vratimo se na to da baš ovaj projekat želi pričati svijetu i o Bosni i Hercegovini koja je jednako toliko vremena uspjela očuvati mir.

U umjetnosti koju stvara Edina Selesković leži i više nego značajan društveni angažman koji Bosnu i Hercegovinu ujedinjuje sa svijetom u misiji ljudskih sloboda a koje iziskuju da se o njima govori. U digitalnom dobu u kojem živimo slobodu uzimamo olako misleći kako se ona podrazumijeva.

 A šta je zapravo sloboda?

Odgovor je individualan za svakoga od nas ali je umjetnost alat koji nas bez obzira na različitost odgovora povezuje.

Selesković neumorno vraća umjetnost čovjeku svjesna kako ona ne može biti sama sebi svrha već iskonska potreba svakog živog bića bez obzira koliko ono u sebi nosilo iluziju da je ne razumije.

Ponosni i sretni da iz Bosne i Hercegovine kreću i pozitivne priče koje ujedinjuju čitav svijet nastavljamo pratiti ovaj umjetnički put pod nazivom “Think Freedom” i našu dragu Edinu Selesković.

 

The post Edina Selesković: “Čast mi je predstavljati Bosnu i Hercegovinu u Rimu te povezivati mlade ljude iz cijelog svijeta” appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]