Srebrenik.NETwork

DESET GODINA OD SMRTI MIRZE DELIBAŠIĆA

Tvrđava Gradina Srebrenik

Danas se navršava tužnih deset godina od smrti legendarnog košarkaša Mirze Delibašića…

Tim povodom je španska Marca u čast popularnog Kinđeta objavila tekst sjećanja u kojem se spominju sve Mirzine igračke, trenerske i ljudske vrijednosti.

– Mirza Delibašić, posljednji košarkaški romantic, igrao je uvijek kao da se zabavlja. Njemu je košarka bila zabava, imao je viziju, u svakom trenutku je znao šta odigrati, podjednako je bio dobar u poentiranju i razigravanju svojih saigrača – ističe Marca.

– Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu. U Njemačkoj je 1993. godine predvodio reprezentaciju BiH do njenog najvećeg uspjeha – 8. mjesta na Eurobasketu. Bila je to ujedno njegova posljednja utakmica.

– U ratu, u najtežim trenucima za njegovo voljeno Sarajevo, ostao je u gradu koji su svakodnevno pogađale granate. Pored ratne vodio je još jednu bitku – sopstvenu sa zdravljem. Na kraju ju je 8. decembra izgubio na žalost svih zaljubljenika u sport – zaključuje Marca.

Marca je istakla i da je pod njegovim vodstvom Bosna 1979. godine postala prvi klub iz bivše Jugoslavije koji je osvojio naslov prvaka Evrope, te da je 2000. godine izabran za sportistu vijeka u našoj zemlji.