Tvrđava Gradina Srebrenik

DESET GODINA OD SMRTI MIRZE DELIBAŠIĆA

Danas se navršava tužnih deset godina od smrti legendarnog košarkaša Mirze Delibašića…

DESET GODINA OD SMRTI MIRZE DELIBAŠIĆA   delibasicTim povodom je španska Marca u čast popularnog Kinđeta objavila tekst sjećanja u kojem se spominju sve Mirzine igračke, trenerske i ljudske vrijednosti.

– Mirza Delibašić, posljednji košarkaški romantic, igrao je uvijek kao da se zabavlja. Njemu je košarka bila zabava, imao je viziju, u svakom trenutku je znao šta odigrati, podjednako je bio dobar u poentiranju i razigravanju svojih saigrača – ističe Marca.

– Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu. U Njemačkoj je 1993. godine predvodio reprezentaciju BiH do njenog najvećeg uspjeha – 8. mjesta na Eurobasketu. Bila je to ujedno njegova posljednja utakmica.

– U ratu, u najtežim trenucima za njegovo voljeno Sarajevo, ostao je u gradu koji su svakodnevno pogađale granate. Pored ratne vodio je još jednu bitku – sopstvenu sa zdravljem. Na kraju ju je 8. decembra izgubio na žalost svih zaljubljenika u sport – zaključuje Marca.

Marca je istakla i da je pod njegovim vodstvom Bosna 1979. godine postala prvi klub iz bivše Jugoslavije koji je osvojio naslov prvaka Evrope, te da je 2000. godine izabran za sportistu vijeka u našoj zemlji.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši