Srebrenik.NET / Vijesti / Bevanda: U izbornoj godini malo toga će biti učinjeno u BiH

Bevanda: U izbornoj godini malo toga će biti učinjeno u BiH

Izborna je godina i malo će toga u njoj biti učinjeno, ocijenio je ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, dodajući da mu je žao što nisu iskorištene mogućnosti koje je nudila prošla godina.

“Bruto rast će biti manji od očekivanog i tu moja očekivanja nisu ispunjena, jer je čitava godina bila ispunjena političkom nestabilnošću, koja se prije svega izražavala kroz parlament”, kazao je Bevanda.

Izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo finansija ispunilo sve što je bilo planirano i dalo doprinos da “slika koja je, takva kakva jest, bude malo vedrija i optimističnija”.

Pitanje akciza, smatra ministar Bevanda, je ispolitizirano jer je to bio uvjet postavljen Pismom namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kao i uvjet svih velikih kreditora.

Naglasio je da je set zakona koje se tiču akciza bilo potrebno usvojiti jer je ocijenjeno da su entitetska preduzeća za ceste i auto ceste kreditno nesposobna, dodajući da su one usvojene kao garancija finansijske stabilnosti u procesu gradnje.

“Trenutno je ugovoreno ili u fazi ugovaranja 584 miliona eura investicija. Taj se potencijal osigurava. To su dugoročni krediti pod vrlo povoljnim uvjetima i tako će se praviti ceste i auto ceste”, istaknuo je Bevanda.

Najavio je da bi u ovoj godini trebalo biti usvojeno nekoliko reformskih zakona, između ostalih i Zakon o fiskalnoj odgovornosti, ali smatra da ne bi trebalo mijenjati stopu PDV-a.

Ministar Bevanda je iznio stav da je potrebno očuvati, kako je kazao, najbolju instituciju u BiH, Upravu za indirektno oporezivanje, koja bi mogla biti ugrožena ukoliko bi se mijenjalo pitanje načina naplate indirektnih poreza.

Izvor: radiosarajevo

The post Bevanda: U izbornoj godini malo toga će biti učinjeno u BiH appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico