Apel iz Službe hitne medicinske pomoći: Ne pretjerujte sa konzumacijom hrane i pića, izbjegavajte upotrebu pirotehnike

Dr. Lejla Kuluglija Memišević, specijalistica urgentne medicine i načelnica Službe hitne medicinske pomoći Tuzla u razgovoru za RTV 7 Tuzla uputila je nekoliko savjeta građanima povodom proslave novogodišnje noći.

“Obično svake godine pred novogodišnje praznike ponavljamo istu stvar. Većina građana posluša naše preporuke i savjete ali ono ko možda malo manje to posluša jeste ta mlađa populacija. Vrlo često prva pijanstva budu u novogodišnjoj noći. Uvijek zabilježimo nekoliko slučajeva teškog akutnog pijanog stanja što zahtjeva hospitalizaciju pacijenta. Tako da apelujemo na mlade da ako već i posegnu za alkoholnim pićima to ne bude neka prekomjerna količina. Obično tinejdžeri nemaju iskustva, malo ih ponese atmosfera i onda završe u besvjesnom stanju sa teškom kliničkom slikom” kazala je načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla i dodala: “Dakle, ono što savjetujemo je jedna umjerenost za sve kada je u pitanju konzumacija hrane i pića i tako omoguće sebi da imaju lijepu proslavu Nove godine” – savjetuje dr. Lejla Kuluglija Memišević. Ukoliko se ipak nađete pored osobe koja je zbog prekomjerne količine alkohola izgubila svijest potrebno je okrenuti tu osobu na bok i pozvati Hitnu pomoć. Također, iz Službe hitne medicinske pomoći upozorili su i na opasnost od upotrebe pirotehničkih sredstava. “Poslejdice mogu da budu zaista velike. Najveća opasnost je od povrede ruku, prstiju, šaka od opekotina do teških razderotina, zatim tu su moguće povrede očiju, bubnjića čak u nekim slučajevima osobe mogu da budu i životno ugrožene. Ukoliko ipak roditelji djeci dozvole upotrebu pirotehnike onda to mora biti uz njihov nadzor” – upozorila je sagovornica. Za kraj razgovora dr. Lejla Kuluglija Memišević savjetovala je sve one koji ipak planiraju da posegnu za nešto većom količinom alkohola to ipak učine na pun stomak.

The post Apel iz Službe hitne medicinske pomoći: Ne pretjerujte sa konzumacijom hrane i pića, izbjegavajte upotrebu pirotehnike appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]