ANALIZA: Šta političke stranke poručuju predizbornim sloganima

S političkim analitičarem Esadom Bajtalom razgovarali smo o porukama koje političke stranke u Bosni i Hercegovini šalju svojim biračima sloganima koje koriste u predizbornoj kampanji. Bajtal je u razgovoru za Klix.ba prokomentarisao slogane deset političkih stranaka, tri kandidata za Predsjedništvo BiH i jednog kandidata za predsjednika/potpredsjednika bh. entiteta RS.

Stranka demokratske akcije (SDA): “Snaga naroda” 

Bajtal se pita o kojem narodu se uopće govori i o kakvoj snazi. Kako kaže, prosto ne može vjerovati da se gladan, ponižen i osiromašen narod može nazivati snažnim.

“Taj slogan govori suprotno od onog što imamo priliku vidjeti u stvarnosti, a vidimo prevarene, nemoćne, izvarane i opljačkane ljude koji se proglašavaju snažnima. Tako im pokušavaju dati krila da bi ih ponovo zadržali na vlasti”, rekao je Bajtal.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH: “Zemlja za sve nas”

Politički analitičar ocjenjuje da je SDP-ov slogan vrlo racionalan, jer je BiH ranije stvarno bila “zemlja za sve nas”. Ističe kako ovaj slogan ima posebno značanje ako se SDP bori za vlast, a ne samo da uđe u vlast.

“Ako se iskreno bore za vlast u kojoj će moći realizovati definisane programe, projekte i ideje, onda se taj slogan može uzeti ozbiljno. Odnosno, ako će biti dosljedni na putu borbe za taj koncept, makar to značilo da budu opozicija”, kazao je Bajtal.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD): “Pod zastavom Srpske”

Bajtal je rekao da je riječ o standardnoj priči SNSD-a koja sve proglašava srpskim. Podsjetio je na neke nazive u kojima se ističe da su oni srpski, dodajući da je jedan pjesnik čak i kerušu nazvao “srpskom kerušom”.

“Sve je dakle srpsko. Pričat ćemo o srpstvu kako ne bismo pričali o ekonomiji, privredi i građanima te ubistvima mladih ljudi poput Davida Dragičevića. Na istom principu pričaju o navodnim neprijateljima, američkoj administraciji, britanskim obavještajcima i svemu ostalom, jer važno je samo srpstvo”, rekao je Bajtal.

Savez za bolju budućnost (SBB): “Ekonomija, a ne dinastija”

On smatra da je startna pozicija SBB-a veoma dobra, jer ova politička stranka priča o ekonomiji i privredi. Kako kaže, predsjednik SBB-a očito je shvatio da treba pričati o ekonomiji, a ne o etničkim temama, kako rade druge političke stranke.

“Ostaje pitanje poštenja te nakane i mogućnosti izvedbe toga. Činjenica je da je u BiH sve urušeno i opljačkano. Da bi se oporavila ekonomija BiH bilo bi potrebno sve ukradeno vratiti društvu, odnosno građanima. Ne znam da li se iza te SBB-ove ekonomije krije jedna ovakva ideja”, kazao je Bajtal.

Naša stranka (NS): “Zajedno i tačka.”

Bajtal je rekao da Naša stranka pod sloganom “Zajedno i tačka” napada kandidata DF-a za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i proglašava ga nacionalistom.

“Ako nekoga, ko bi vam trebao biti prirodni partner po građanskoj osnovi, proglasite nacionalistom i izdajicom, pitanje je kako onda namjeravate graditi zajedništvo. Bio sam iznenađen tim optužbama, posebno jer nisu povukli ono što su rekli. Logički ne štima da poslije takvih stvari traže zajedništvo”, rekao je Bajtal.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH: “Zajedništvo” 

“Ostaje pitanje čega zajedništvo? Ako misle na domovinu, onda to ima smisla. Međutim, politika koju vodi njihov šef otvoreno baca sumnju da su mislili na tu vrstu zajedništva. Prije će biti da su mislili na separatističko zajedništvo koje je povezano s Dodikovom logikom cijepanja ove zemlje”, smatra Bajtal.

Nezavisni blok (NB): “Poštena država”

On smatra da ovaj slogan kao ideja zvuči izvrsno, ali da je upitno da li je do osnivanja Nezavisnog bloka došlo iz političkih razloga ili zbog podjele kolača.

“Kao priča nije loše i ne zvuči loše. Ostaje pitanje kako doći do poštene države i da li je to ta grupacija koja može dovesti do poštene države. Odnosno, ako jeste, zbog čega se tako kasno sjetila da gradi poštenu državu”, rekao je Bajtal.

Srpska demokratska stranka (SDS): “Vratimo Srpsku narodu” 

“Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica reče nedavno da će slijediti Radovana Karadžića. Kakve su ideje i djelo Radovana Karadžića mislim da na ovim prostorima uopće nema potrebe objašnjavati. U tom kontekstu, apsolutno je nepotrebno komentarisati slogan te političke opcije”, kazao je Bajtal.

Partija demokratskog progresa (PDP): “Posao, dostojanstvo, pravda”

Bajtal ističe kako PDP ima sve razloge da se bori za posao, dostojanstvo i pravdu u manjem bh. entitetu, ali i na nivou Bosne i Hercegovine. Kako kaže, PDP se primarno bori za RS zbog čega se uklapa u Dodikov entitetsko-etnički način razmišljanja.

“Oni to čine sofisticirano bez grube retorike. Slobodno mogu reći da oni to čine na nešto taktičniji način, nego što to čini vožd manjeg bh. entiteta”, rekao je Bajtal.

Demokratska fronta (DF): “BiH pobjeđuje”

Bajtal kaže da je riječ o dobroj ideji i viziji, odnosno snu “koji je lijepo čuti”. Međutim, pita se da li je moguće ostvariti taj san.

“To je jedan od najpitomijih slogana, jer je riječ o želji. Dobro je da postoje takve želje i da se pojavljuju u javnom prostoru. Ovdje se pojavljuje okvirni koncept zemlje koja nakon rata i svega što je prošla poslije rata treba da pobijedi”, kazao je Bajtal.

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić: “Pravi predsjednik za novu BiH. Budi i ti iskra promjene”

“Taj čovjek je stručnjak u svojoj oblasti. Napokon imamo nekoga ko je pismen i obrazovan. Mislim da on ima dobre nakane i ne vjerujem da u njegovom djelovanju ima interesne pozadine, jer ima dobru poziciju u SAD-u. Vjerujem da u motivacijskom smislu ne bi trebalo bilo šta da mu se prigovori. Međutim, ostaje pitanje ima li načina da se u Predsjedništvu BiH, gdje jedan glas ne može riješiti bilo šta, takva ideja realizuje”, kazao je Bajtal.

Kandidat HDZ-a BiH za člana Predsjedništva BiH Dragan Čović: “Narod i domovina”

“Čović s narodom nema nikakvog dodira, jer njegov narod najviše bježi baš od njega. Činjenica je da se bježi s prostora cijele BiH, ali najviše se bježi s prostora gdje je on suvereni vladar. Priča o domovini je besmislena, jer on ima najbolje političke veze s Miloradom Dodikom, a koji otvoreno radi protiv ove domovine. Kako se namjerava boriti za domovinu ako najbolje sarađuje s čovjekom koji negira ovu domovinu”, rekao je Bajtal.

Kandidat SBB-a za člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić: “Biraj moćnu BiH”

“To je druga strana slogana ‘ekonomija, a ne dinastija’. Opet se postavlja pitanje kako opljačkanu ekonomiju vratiti u njene tokove. U teorijskom smislu slogan je veoma kvalitetan, ali u praksi se postavlja pitanje s kim to uopće realizovati”, kazao je Bajtal.

Kandidat za predsjednika/potpredsjednika bh. entiteta RS Ćamil Duraković: “Naš izbor je sloboda”

“Duraković je živio u slobodnom svijetu, odnosno u SAD-u, a prošao je i genocid u Srebrenici. On se odlučio vratiti u Srebrenicu, a ne u Sarajevo. Mislim da njegov slogan ima smisla i da se on stvarno bavi time kako doći do slobode u etno okruženju”, rekao je Bajtal.

Klix.ba

The post ANALIZA: Šta političke stranke poručuju predizbornim sloganima appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]