Aleksandar Vučić: Ja sam predsjednik i Srbima i Bošnjacima

“Ja sam predsednik i Srbima i Bošnjacima i Mađarima i više sam uradio sa svojim timom za njih i nastavit ću to raditi“, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Upitan o izjavi predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejmana Ugljanina da “nije predsednik Bošnjaka u Srbiji”, Vučić je rekao da je on predsjednik i Srbima i Bošnjacima i Mađarima.

Na pitanje o izjavi poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja da je položaj Srba u današnjoj Crnoj Gori “uporediv s položajem Srba u nekadašnjoj NDH”, Vučić je odgovorio da Srbija želi dobre odnose s Crnom Gorom.

“Mi želimo što bolje odnose s Crnom Gorom i što bolji položaj našeg naroda i nadam se da ću uskoro imati priliku razgovarati s legitimnim i legalnim predstavnicima srpskog naroda u toj zemlji”, rekao je.

Vučić je komentirao i to što je Velika Britanija, kako su naveli pojedini mediji “protiv rješenja za Kosovo”.

“Ne mislim da su protiv rješenja, oni su zapravo za to da Srbija prizna nezavisnost Kosova i to da Srbija tu ne dobije ništa, to za nas nije kompromisno rješenje. Oni se nadaju i očekuju da bi Srbija mogla u punom kapacitetu priznati nezavisnost Kosova, kao što je to Velika Britanija učinila. Ne moram vam govoriti koliko je to realno”, dodao je.

O izjavi ministra vanjskih poslova Kosova Bedžeta Pacolija da Srbija za Kosovo lobira poklanjanjem oružja, Vučić je istaknuo da Srbija ima državnu firmu Jugoimport – SDPR koja radi i prodaje oružje, za šta ima dozvolu.

“Mi prodajemo oružje, ne poklanjamo ga i mi se time hvalimo i ponosimo. Mi te puteve izgrađujemo od toga što zarađujemo. Mi prodajemo u skladu s pravilima međunarodnih zakona, kao i u skladu sa zakonima Srbije”, rekao je.

Predsjednik Srbije je izrazio i uvjerenje da Priština neće početi s formiranjem Zajednice srpskih općina (ZSO) do 4. augusta, što je rok iz Brisela.

“Oni imaju jedan jedini cilj, a to je kako da se zauzme sjever Kosova. Njih ne zanima ZSO, nikad ih to nije zanimalo. Oni to nama nude kao konačno rješenje. Ono što je obaveza iz Briselskog sporazuma, nama da bude konačno rješenje”, kazao je.

Izvor: Radio Sarajevo

The post Aleksandar Vučić: Ja sam predsjednik i Srbima i Bošnjacima appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]