Tvrđava Gradina Srebrenik

15. Februar – Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih oboljenja  sa područja TK –  „PIPOL“ Tuzla i ove godine obilježava 15. Februar – Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka. 

Tim povodom Udruženje će  realizovati informativnu i edukativnu kampanju  koja  ima za cilj:

–          da utičemo na razvoj svijesti kod stanovništva o sve češćoj pojavi malignih oboljenja kod djece i mladih  sa područja TK a koja iz godine u godinu bilježi blagi porast

–          da doprinesemo  „rušenju“  tabu-a koji su usko vezani za pojavu  maligna oboljenja kod djece i mladih (da su maligna oboljenja neizlječiva, da su leukemije i karcinomi zarazna oboljenja…)

–          da istaknemo  važnost prevencije  ( zdrava ishrana, bavljenje sportskim i rekreativnim aktivnostima,  čist  okoliš: zrak, voda, tlo… ) i važnost redovnih zdravstvenih pregleda za djecu ( najmanje jednom godišnje)  jer rana dijagnostika malignih oboljenja daje bolju prognostiku i više mogućnosti tokom liječenja….

–          da utičemo na sve nadležne ustanove i institucije sa područja TK da napokon  pokrenu  relevantna  istraživanja na području TK  kojima bi se utvrdilo zbog čega je TK vodeći kanton u Federaciji po broju oboljele djece i mladih od malignih oboljenja  što bi pomoglo kako u razvoju preventivnih programa tako i tokom liječenja malignih oboljenja kod djece i mladih.

Zvanični slogan pod kojim Udruženje „PIPOL“ ove godine obilježava ovaj značajan  datum je „ 5 minuta  do 12“ čime želimo simbolično poručiti da iako kasnimo još uvijek imamo vremena da doprinesemo bitnim promjenama… jer to zaslužuju sva djeca a posebno djeca oboljela i izliječena od malignih oboljenja sa područja TK.

Volonteri Udruženja „PIPOL“ će  izvršiti podjelu edukativnih materijala u Tuzli 15. Februara 2013. godine na Trgu Slobode  sa početkom u 11.55. minuta a projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Općine Tuzla i kompanije BH Telecom.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši