Vidović saslušana u vezi s predmetom napad na ustavni poredak

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović saslušana je danas u svojstvu svjedoka u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a u sklopu istrage koja je pokrenuta protiv više osoba iz tog bh. entiteta zbog sumnje da su počinili krivično djelo – napad na ustavni poredak.

Istraga u ovom predmetu odnosi se na posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, te zaključke o prijenosu državnih nadležnosti Bosne i Hercegovine na entitetski nivo.

Ministrica Vidović je nakon saslušanja izjavila kako je tužiteljima kazala isto što i dužnosnici iz Republike Srpske koji su u svojstvu svjedoka prethodno saslušani, odnosno da “odlukama sa sjednice NSRS nije prekršen Ustav Bosne i Hercegovine”.

“Smatram da ne kršimo Ustav Bosne i Hercegovine, naprotiv Republika Srpska želi da radi i donosi svoje propise u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine. Nadležnosti koje su nam oduzete želimo da se vrate i to je u skladu s Ustavom”, ustvrdila je Vidović.

Navela je i kako smatra da “istraga treba da se obustavi”, te da predmet koji je formiran nema epilog nikakve krivice za Republiku Srpsku.

Saslušanja u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine se realiziraju u sklopu predmeta koji je formiran nakon usvajanja zaključaka na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske od 10. decembra o prijenosu nadležnosti s državnog na entitetski nivo, i bit će nastavljena i u narednom periodu.

Istim povodom, dosada su saslušani brojni dužnosnici i predsjednici opozicionih političkih stranaka iz tog bh. entiteta, a, kako mediji prenose, poziv na saslušanje su, u međuvremenu. dobili i Marinko Dragišić, poslanik Ujedinjene Srpske u NSRS, kao i potpredsjednik NSRS Milan Petković.

The post Vidović saslušana u vezi s predmetom napad na ustavni poredak appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Nakon učenika iz Vareša, na ekskurziji u Neumu otrovali se i đaci iz Srebrenika. “Bili u istom hotelu”

Kako doznaje portal Crna-Hronika više učenika Osnovne škole iz Vareša vraćena je kući nakon trovanja …

Gradonačelnik Adnan Bjelić posjetio PU Srebrenik

 Gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić sa saradnicima, posjetio je Policijsku upravu Srebrenik u Srebreniku, gdje je …