Večeras sa zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec ramazan. Donosimo Vam vaktiju

Ramazan se smatra najodabranijim mjesecom za muslimane. To je deveti mjesec lunarnog kalendara u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kur’ana.
 
Tokom ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumijeva se potpuno suzdržavanje od jela, pića i tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca. Vrijeme je ovo kada se muslimani “pokoravaju” i molitvama veličaju vjeru u Boga.
Glavni imam Medžlisa IZ  Srebrenik  Refik Ef Hodžića povodom nadolazećih blagdana ramazana uputio je poruku koju prenosimo u nastavku:

Poštovana braćo i sestre u vjeri,

U utorak, 15. maja 2018. godine sa zalaskom sunca nastupit će mubarek mjesec ramazan 1439.h.g.  Dočekujemo ga sa velikom radošću i zadovoljstvom, svjesni brojnih blagodati koje sa sobom donosi. Poput brižnog i gostoljubljivog domaćina koji se raduje dragom gostu i trudi se oko njega, otvorimo svoja srca i u njih primimo blagodati ovog najodabranijeg mjeseca.

Ramazan je prilika da jače osjetimo svu raskoš i  blagodat vjere koja se manifestira kroz ramazanski post, namaz, zekat i sadekatul-fitr, druženja uz iftare, zajedničko obavljanje namaza  kao i zajedničko učenje Kur’ana, na taj način učvršćujući našu vjeru, jačajući naše zajedništvo, uz osjećaj  mira i sigurnosti,  na poseban način činimo osjetljivom našu vjerničku svijest prema siromašnima, ugroženima i  potlačenim.  Kroz post kao krunski ramazanski ibadet izoštravamo naša duhovna čula,  podstičemo naš duhovni vid koji nam pomaže da stvari vidimo jasnije, onakve kakve one u suštini jesu, a ne kako nam ih drugi predstavlaju i serviraju.

U predstojećim ramazanskim danima kao njegovi aktivni sudionici, jasnije ćemo vidjeti i spoznati blagodat  zdravlja  i iskušenje bolesti, zahvalimo našem Gospodaru na blagodati zdravlja  ibadetom posta, teravijom u džematu  i drugim ibadetima.
Velika je blagodat imati porodicu, prijatelje i komšije,  zato zahvalimo Uzvišenom na tom daru time što ćemo ih u predstojećim ramazanskim danima posjetiti i pomoći ako im je naša pomoć potrebna i skupa sa njima iftariti jer je u zajedničkom iftaru bereket.

Velika je blagodat sloboda koju uživamo, zahvalimo Sveznajućem na tome daru tako što će drugi biti slobodni i mirni od naših ruku i jezika  i  bilo kakvog  zla.
Velika je blagodat pripadati zdravoj zajednici i uživati sigurnost i zaštitu svoje zajednice, zahvalimo Uzvišenom na tome daru , tako što ćemo biti njeni korisni članovi, svjesni važnosti džemata  i svjesni prednosti sloge nad razdorom.

Poštovane vjernice i vjernici, iskoristimo blagodati ramazana upotpunjujući svoje obveze prema sebi, svojoj porodici  i našoj Islamskoj zajednici.

Neka bereket ramazanskih ibadeta obasja naša srca, osvijetli naše domove i osnaži naše džemate.  Budimo ustrajni u ibadetima i dovama našem Gospodaru.                                                              Uz želju da nam Allah dž.š. ukabuli naše ibadete, naše dove i naša dobra djela, svim  muslimanima i muslimankama čestitamo dolazeće mubarek ramazanske dane.

Ramazan šerif mubarek olsun!

Pogledaj i ovo

Održan 30. Auto Rally Tuzla u organizaciji AMK TUZAMK

Na parkingu Univerziteta u Tuzli održan u organizaciji Auto moto kluba  “Tuzlamk” Tuzla 30. Auto …