Tvrđava Gradina Srebrenik

Večeras ceremonija otvaranja Olimpijade

Svečanost otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, nazvana “Ostrvo čuda”, počet će u petak, 27. jula, simbolično u 20 sati 12 minuta na Olimpijskom stadionu.
Ujmetnički direktor svečanosti je britanski reditelj i producent Danny Boyle koji je 2008. godine dobio Oskara.

“Naziv ceremonije ‘Ostrvo čuda’ bi trebalo da ukaže na raskošnu kreativnost Velike Britanije, i na nepredvidivost i inventivnost njenog naroda”, rekao je Boyle za “Daily Telegraph.

Boyle je rekao da je za potrebe otvaranja Olimpijski stadion biti pretvoren u “idilični seoski krajolik Ostrva i gledaoci će vidjeti sve što zaista predstavlja njegovu suštinu”.

Iako se još ne zna kako će izgledati ceremonija, poznato je da će trajati tri sata i da će učestvovati 15.000 dobrovoljaca.

Svečanost će započeti oglašavanjem naročitih zvona koje je izlila livnica “Whitechapel Foundry”. Ona je u Guinnesovu knjigu rekorda ušla kao najstarija britanska firma za proizvodnju zvona – iz 16. vijeka.

Po dolasku britanske kraljice Elizbethe Druge na stadion, uvodne govore će održati predsjednik Olimpijskog komiteta Jacques Rogg i predsjednik Organizacionog odbora Igara, bivši atletičar Sebastian Coe.

Slijedi defile sportista svih zemalja-učesnica, po abecednom redu. Po protokolu, i u čast postojbine Igara, prva će stadionom proći reprezentacija Grčke, a domaćni, Britanci na stadion ulaze posljednji.

Poslije intoniranja himne Igara, i podizanja olimpjske i zastava zemalja učesnica, po jedan sportista, sudija i trener iz reprezentacije domaćina položiće olimpijsku zakletvu kojom će se u ime svih učesnika obavezati na fer takmičenje.

Olimpijska baklja će iz ruke u ruku sportista stići do posljednjeg koji će njome zapaliti olimpijsku vatru na stadionu. Po običaju, tajna je ko će biti posljednji nosilac baklje i kako će zapaliti olimpijsku vatru na stadionu.

Organizatori su saopštili da svečanost košta 36 miliona eura.

Očekuje se da će oko četiri milijarde ljudi gledati TV prijenos spektakla kojim Velika Britanija želi da zasjeni otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. London, grad domaćin predstojećih Olimpijskih igara, ove godine je postao i prvi grad u kojem će najveće planetarno takmičenje biti održano tri puta.

Zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji svečanog otvaranja nosit će judista Amel Mekić, evropski prvak iz 2011. godoine.

Uz Mekića boje naše zemlje na Igrama, koje će trajati do 12. augusta, branit će Ensar Hajder i Ivana Ninković u plivanju, Kemal Mešić i Lucija KImani u atletici i Nedžad Fazlija u streljaštvu.

(FENA)

Pogledaj i ovo

Silver Kings – pričamo o uspjehu

Ovih dana smo mogli da čitamo odlične vijesti o uspjehu Silver Kingsa, košarkaškog kluba iz …

Samir Adanalic Trener OFK Gradina

Intervju sa trenerom OFK Gradine – Samir Adenalić radi na tome da OFK Gradina bude stabilan prvoligaš

Naš je cilj da budemo u gornjem dijelu tabele. Mi smo nakon 6 godina druge lige konačno u Prvoj ligi Federacije i ovdje su ozbiljne ekipe iz Federacije i OFK Gradina će pokušati da kroz ovu godinu afirmiše i mlađe igrače a i da postanemo stabilan prvoligaš.

Komentariši