Uzrpacija gradskog parka, bahatost izvođača i nerad institucija
Uzrpacija gradskog parka, bahatost izvođača i nerad institucija

Uzurpacija parka, bahatost izvođača ili nerad institucija u Gradu Srebreniku

Sveprisutni trend gradnje visokospratnica prisutan je u Gradu Srebreniku nekoliko godina unazad. Iako se nije znalo za nekakv red u izgradnji ni prije, danas gotovo da niti ne postoji. Stiče se dojam da svako može da radi onako kako hoće i da uzurpira čak i tuđi prostor kako bi ostvario svoj cilj. Nadležne institucije po ovom pitanju se ne oglašavaju. Jer da rade svoj posao stanje na terenu ne bi bilo ovako kakvo jeste, anarhistično otprilike.

U ulici Maršala Tita (ulica od stare autobuske prema parku) unazad tri godine aktivni su građevinski radovi na nekoliko zgrada i lokacija. Neke od zgrada koje su započete i završene ne predstavljaju problem što stanarima, što prolaznicima koji svaki dan prolaze tom ulicom, bilo autom ili pješice, jer je ulica jako prometna, koliko prestavlja problem izvođač radova TIM INVEST koji ili ima podršku nekog u vlasti ili je jednostavno bahat i radi šta hoće.

Zgradu koju još nije završio (Izetova kuća) koristi za odlaganje građevinskog materijala i time totalno blokira prolaz pješacima trotoarom, jer kamen, pijesak, šljunak istresa na trotoar. Ulica je jako prljava zbog svakodnevnih radova, ali nadležnima taj problem očito ne smeta.

Djeca koja tom ulicom idu u školu su posebno ugrožena jer ne mogu normalno da hodaju trotoarom, a nesavjesni vožači ovom ulicom znaju itekako brzo da voze. Šta treba da se desi da bi nadležni iz toplih prostorija i udobnih stolica izašli na teren i reagovali???

Pomenutom izvođaču radova sve ovo nije dovoljno, pa je sada ogradio dio parka i tu odlaže svoj građevinski materijal. Već u parku imamo jedno gradilište kojim je uzurpirana pješačka staza, sad imamo i dio parka koji je ograđen kao privatno vlasništvo, a nadležni šute.

Nekad je srezom kao što je danas područje Grada Srebrenika upravljao jedan čovjek (hodža, kadija, neko koga su smatrali dovoljno pametnim) i bilo je reda i organizacije. Danas, gradonačelnik sa svim svojim savjetnicima i vijećem ne može da dovede u red centar grada.

Dovodi se u pitanje rad i sposobnost onih koji primaju itekako velike plate za očiti nerad.

A.M.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …