Uvođenje četvorodnevne radne sedmice u BiH – mit ili realnost?

Većina građana BiH uvođenje radne sedmice od četiri dana smatra utopijom, pa i nisu optimistični da je ovo moguće u našoj državi. Dok pojedine države ovu ideju sprovode u djelo, druge o tome razmišljaju, pa ne možemo, a da se ne zapitamo, da li je to realno očekivati u BiH. Ekomista Aleksa Milojević za N1 kaže da je ta mogućnost daleka jer je uvođenje radne sedmice od četiri dana, vezano za privrede visoke produktivnosti, a BiH se tu ne ubraja.

“Mislim da to nije realno u našim uslovima, jer kad pogledate, naši ljudi, ne da rade 42, nego 50 i 60 sati, naročito oni koji rade na crno. Mi smo zemlja jedne niske produktivnosti, pa skraćenje radnog vremena u takvim uslovima, nije realno”, kaže Milojević.

Ekonomija to ne bi mogla da izdrži, pojašnjava, pa ovu opciju ne razmatraju ni pojedine razvijenije države.

“Čak ni razvijene zemlje neće to skraćivati zbog toga što one obaraju nadnice preko uvoza strane radne snage. Stoga, skraćivanje radnog vremena na tako mali broj radnih sati, nije realno ni u razvijenim, niti u nerazvijenim zemljama zato što jednostavno bogatstvo potiče od rada”, stava je Milojević.

Smatra da je svako skraćenje radnog vremena, zapravo, smanjenje profita, te da, posebno u okolnostima jedne visoke ponude radne snage i jedne ogromne nezaposlenosti, ova mogućnost teško da je moguća. Smanjenje radnog vremena moguće je samo u okolnostima kada se iscrpe domaći izvori radne snage, kada je radna oskudica za radnu snagu visoka produktivnost.

“U specifičnim uslovima, nekim određenim kompanijama, moguće je. Kompanije koje imaju visoku produktivnost, sa ekonomskog stanovišta imaju opravdanje jer uvijek je najveća produktivnost u prvim satima rada, te u prvim danima rada. Kako odmiče radna sedmica i kako odmiču sati rada, produktivnost pada, tako da je, procjenjuje se, skoro 80% učinka u prva četiri sata rada, te u prva tri dana radne sedmice. Kasnije produktivnost pada”, kaže Milojević.

Iz tog ugla, osnova za skraćenje radnih sati ima, međutim, s obzirom na niske plate u BiH, produktivnost također, te da vlada velika nezaposlenost, ova mogućnost ostaje daleka, zaključuje Milojević.

IZVOR:N1

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]