Ustavni sud BiH danas o Izbornom zakonu i ukidanju obilježavanja 1. marta i 25. novembra

Izborni zakon BiH predmet je političkih razilaženja koalicionih partnera SDA i HDZ-a BiH koji bi mogao prouzrokovati novu političku krizu u našoj zemlji.

Šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Halid Genjac ranije je izjavio da HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH u sva tri dijela šteti vitalnom nacionalnom interesu Bošnjaka, odnosno u dijelu koji se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, rješenja pitanja Mostara, kao i u djelu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak rekao je da se radi o važnom zakonu, ali da je istina i da se o Izbornom zakonu BiH priča dugo na nivou predsjednika političkih stranaka. Dodao je da nijedan predloženi član nije nepoznat ni delegatima, a ni bh. javnosti.

Među ostalim, dnevnim redom plenarne sjednice Ustavnog suda BiH predviđeno je razmatranje Zahtjeva zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti člana 114. stava (3) Zakona o policijskim službenicima BiH,

Na istoj sjednici bi trebao biti razmatran i Zahtjev 30 zastupnika NSRS-a za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti RBiH, kao i Zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbe članova 1, 2 i 3. Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti RBiH, te šest apelacija fizičkih i pravnih osoba.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer je u Banjoj Luci rekao da će nastati pravi politički haos ako Ustavni sud BiH donese neku drugu suštinski odluku osim one da se ukida obilježavanje 1. marta i 25. novembra u BiH.

“Radi se o istoj stvari kao kada su sudije donijele odluku o ukidanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, čime su rekli da to ugrožava neke druge, a zna se sasvim sigurno da 1. mart nije dan koji Srbi obilježavaju pa su prema tome i oni ugroženi”, rekao je Dodik i dodao: “Nakon takve eventualne odluke koja bi potvrdila obilježavanje 1. marta, mi više nemamo šta da tražimo u BiH”, kazao je Dodik.-

Prijedlogom dnevnog reda planirano je i razmatranje Informacije o izvršenju odluke po apelaciji Bože Ljubića (u vrijeme podnošenja predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH) koja se, također, odnosi na Izborni zakon BiH, odnosno Srednjoročnog plana rada Ustavnog suda BiH za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

(Klix.ba)

Pogledaj i ovo

Zašto su sjedišta u avionu gotovo uvijek plave boje?

Sjedišta u avionima već decenijama su skoro uvijek plave boje i ovog pravila se gotovo …