USKORO: Početak rada Općinskog suda u Srebreniku (FOTO)

U cilju stvaranja uslova za početak rada Općinskog suda u Srebreniku, na sastanku delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Srebrenik, koji je održan 10.04.2017. godine, usuglašen je tekst Protokola o regulisanju međusobnih obaveza između Ministarstva pravosuđa i uprave TK i Općine Srebrenik. Kako je rečeno, nakon zvaničnog potpisivanja ovog protokola uslijedit će njegova provedba, a krajnji cilj je da do kraja ove godine Sud i zvanično počne sa radom. „Vlada Tuzlanskog kantona je u Budžetu za 2017. godinu planirala sredstva za plate uposlenika ovog suda u četvrtom kvartalu ove godine i to samo po sebi pokazuje našu ozbiljnost i orijentiranost implementaciji ovog projekta” rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Protokolom su definisane obaveze budućih potpisnika, a to je kupovina dijela zgrade i garažnog prostora u Srebreniku, rekonstrukcija i adaptacija zgrade u kojoj će biti smješten Sud, te nabavka neophodne opreme za početak rada Općinskog suda u Srebreniku. Također je predviđeno da Vlada Tuzlanskog kantona i Općina Srebrenik zajednički sufinansiraju rekonstrukciju i adaptaciju zgrade u omjeru 60% : 40% u korist Kantonalne vlade, a Vlada će nakon rekonstrukcije obezbijediti i dodatnih 50.000 KM za nabavku neophodne opreme za rad. „U nematerijalnom smislu ovo je za Srebrenik najznačajniji projekat u 2017. godini”, istakao je načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović.
Obzirom da su sva pitanja u vezi sa protokolom usaglašena, premijer Gutić je rekao da bi se čin potpisivanja mogao očekivati najkasnije do kraja naredne sedmice. Ovaj sastanak delegacija su iskoristile kako bi se razgovaralo i o realizaciji drugih projekata i podrške koju Srebrenik može od Vlade Tuzlanskog kantona očekivati tokom ove godine.

Donosimo Vam i nekoliko fotografija renovirane bivše Opčinske zgrade u kojoj će se nalaziti Općinski sud u Srebreniku:

Pogledaj i ovo

SD BiH nastupa samostalno

KANTONALNA ORGANIZACIJA SDBiH SARAJEVO Sarajevo 05.08.2020. – Nakon najave da će Socijaldemokrate BiH na predstojećim …