Upriličen iftar za polaznike mekteba Prokosovići

U hotelu „Senad od Bosne“ upriličen je zajednički iftar za sve polaznike mekteba Prokosovići. Prema riječima Ekrema ef.-Brigića, riječ je o jednom od uspješnijih mekteba na području Medžlisa Islamske zajednice Puračić u Lukavcu, koji je protekle godine ostvario odlične rezultate. Sinoćni iftar bio je svakako prilika za zajedničko veselje i radost, odnosno, kruna svih uspjeha koje su djeca svojim napornim radom postigla.
-Od ukupno 80-toro djece u Prokosovićima, u naš mekteb dolazi 71 dijete, tako da su gotovo sva djeca obuhvaćena mektebskom nastavom. Sa nama su na iftaru su bili svi polaznici i uistinu sam sretan što našoj djeci možemo pružiti jednu radost iftara u mjesecu posta, u mjesecu Ramazana. Ponosan sam na ove svoje polaznike, zbog toga što je ova naša mektebska godina bila vrlo uspješna i ovaj iftar je jedna posebna radost, kazao je ef. Brigić.
Radionice, seminari,edukativne ekskurzije, humanitarne akcije, učešće na mektebskim takmičenjima, samo su neke od aktivnosti koje su realizirane tokom protekle godine. Ef.-Brigić dodaje kako su upravo kroz zanimljive i raznovsne sadržaje, pokušali mektebsku nastavu učiniti što zanimljivijom i kvalitetnijom za svu djecu ovog džemata.
-Organizovali smo dvije ekskurzije sa našim polaznicima u Zenicu i Maglaj, zatim Sarajevo i Visoko, a posjetili smo i Behram-begovu medresu u Tuzli gdje smo proveli jedan dan zajedno sa njihovim učenicima. Za vrijeme mevluda, u gradu Lukavcu smo podijelili 1000 kolača i  preko 500 čokolada sa Hadisima Božijeg poslanika. Uradili smo humanitarnu akciju gdje smo podijelili jedanaest paketa po 200 KM pomoći i plus još toliko odjeće. Imali smo i nekoliko radioica izrade maketa džamija i Kabe, radionicu izrade tespiha, razne kurseve i seminare među kojima je seminar pod nazivom „Mladi lideri“ a koji smo sproveli u saradnji sa nevladinim sektorom Muftijtva tuzlanskog. Tu su i razna naša druženja: proslave rođendana, projekcije filmova i drugo. Za naš mekteb koji ne spada u kategoriju velikih mekteba, ovo su sve lijepe i velike stvari, ističe Ekrem ef.-Brigić.
Anesa Mujkić već devet godina pohađa mekteb u Prokosovićima, a u toku svog školovanja postigla je zavidne rezultate. Iako ove godine završava mekteb, nastojat će ostati aktivna članica svog džemata.
-Prošle godine sam osvojila prvo mjesto na mektbskom takmičnju, na testu znanja na nivou opštine, te treće mjesto na nivou kantona. Također, ove godine sam osvojila drugo mjesto na nivou opštine i drugo na nivou kantona. Jako mi je žao što se ovo poglavlje mog života završava, odnosno što završavam mekteb, ali ja ću i dalje nastojati da učestvujem u svim džematskim akcijama i da svoje znanje prenesem i na mlađe generacije, poručuje Anesa Mujkić.
Berina Hušković, pohađa mekteb u džematu Prokosovići već devet godina, a na ovogodištnjem takmičenju ostvairla je zapažene rezultate.
-Na ovogodišnjem takmičenju iz mektebske nastave na nivou medžilsa osvojila sam prvo mjesto,a na nivou muftijstva šesto mjesto. Učestvovala sam na mektebskoj akademijij koja je organizovana kao svečanost povodom završetka mektebske godine i ovom prilikom zahvaljujem se našem imamo, Ekremu ef. Brigiću na znaju kojem nas je naučio, kazala je Berina.
Adna Memić, pohađa mekteb osam godina, a član je ekipe koja je ove godine osvojila prvo mjesto na mektebskom takmičenju na nivou Medžilsa IZ Puračić.
-Osim redovnih aktivnosti u našem mektebu imamo i vannastavne aktivnosti preko kojih izražamo našu kreativnost i kreiramo prigodne vjerske poklone. Radionicu na kojoj smo pravili tespihe sam ja osmislila i pokrenula, kazal je Adna koja se zahvalila ef. Ekremu na pruženoj podršci.
Zajednički iftar protekao je u druženju i svečanoj atmosferi, a na kraju druženja, gospodinu Enesu Memiću, u znak zahvalnosti uručen je prigodan vjerski poklon koji je napravljen tokom mektebske radionice.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …