Upis u srednje škole i fakultete trajat će duže u Tuzlanskom kantonu

pisivanje u srednje škole i na fakultete u Tuzlanskom kantonu ići će po principu koji je funkcionisao i u godinama prije pandemije kornavirusa, s tim da će ova procedura vremenski trajati duže, kako bi se ispoštovale sve higijensko-epidemiološke mjere. Ovo je potvrdila kantonalna ministrica obrazovanja Fahreta Brašnjić.Nastava za učenike završnih razreda srednjih škola u Tuzlanskom kantonu završena je prošle sedmice po sistemu online obrazovnog procesa. Po tom principu ovu školsku godinu okončat će i svi ostali učenici najdalje do 17. juna 2020.

“Kada govorimo o učenicima završnih razreda osnovnih škola, njihova nastava se u pravilu završava 27. maja, s tim da je bitno naglasiti da u pojedinim školama postoji mogućnost i ranijeg završetka usljed nekorištenja radnih, nenastavnih dana tokom pandemije, kao što su izleti, sportski dan i slično”, pojasnila je ministrica Brašnjić.

Nastava za učenike prvog razreda osnovnih škola u ovom kantonu će se realizovati do 10. juna, uz mogućnost ranijeg završetka zbog nemogućnosti korištenja radnih, nenastavnih dana.

“Za učenike od drugog do osmog razreda osnovnih škola te za učenike nezavršnog razreda srednjih škola nastava će trajati do 15. ili eventualno 17. juna u zavisnosti od toga koliko su iskoristili radnih, nenastavnih dana”, navela je resorna ministrica.

TV emitovanje nastavnog gradiva planirano je do 29. maja, a ostali dani bit će iskorišteni za testiranje učenika i zaključivanje ocjena.

“Kao što je poznato eksternih matura neće biti, uz mogućnost da učenik koji to želi može joj pristupiti. Prijave će početi 27. maja u Pedagoškom zavodu TK, a održavanje eksterne mature je planirano iza 12. juna”, kazala je Brašnjić.

Ona je naglasila da će upisi u srednje škole i na fakultete ići po starom principu, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera i sa većim brojem dana za sprovođenje procedure, nego što je to bilo do sada.

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu i dalje je stabilna, a prema posljednjem biltenu aktivno je sedam pozitivnih slučajeva na koronavirus. Na području Živinica kod šest osoba je potvrđena infekcija SARS-CoV-2 virusom, a od toga su tri muškarca i tri žene.

U najtežem stanju je prvozaražena starija ženska osoba koja se sa teškom kliničkom slikom i dalje nalazi u izolatoriju Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, ali je bez indikacija za priključenje na respirator. Njena dva sina su u kućnoj izolaciji, kao i još jedan muškarac te dvije ženske osobe. Sve zaražene osobe su bile u međusobnom kontaktu.

Pozitivan test na koronavirus potvrđen je i kod mlađeg muškarca iz Gradačca, a infekcija mu je ustanovljena nakon povratka iz Finske u Bosnu i Hercegovinu. Od povratka u našu zemlju on se nalazi u kućnoj izolaciji, u kojoj je u danas zbog činjenice da je sa blažom kliničkom slikom.

Klix.ba

Objava Upis u srednje škole i fakultete trajat će duže u Tuzlanskom kantonu pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Vremenska prognoza

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjerno oblačno vrijeme uz duže sunčane intervale tokom …

U TK 226 novozaraženih, u Srebreniku 12

226 novozaraženih osoba korona virusom registrovano je u posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona, …