UNDTBiH: Bolesnici imaju pravo na dijalizu u najbližem dijaliznom centru

Iz Udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH (UNDTBiH) reagovali su nakon prethodnog odbijanja liječenja dijaliznih pacijenata s područja Gradačca rekavši da bubrežni bolesnici imaju pravo na dijalizu u najbližem dijaliznom centru.

“Ovih dana smo svjedoci neželjenih događanja nastalih zbog odbijanja Kantonalne bolnice u Orašju da se bolesnici iz Gradačca i dalje dijaliziraju u Dijaliznom centru u Odžaku, bez obzira na saglasnost Fonda osiguranja Tuzlanskog kantona da plati dodatne troškove za te bolesnike”, navodi se.

U nadi da će dogovor nadležnih ministarstava i fondova te dijaliznih centara biti brzo postignut, UNDTBiH daje punu podršku prim. dr. Želimiru Stipančiću u njegovim nastojanjima da osigura sve što je u najboljem interesu svih dijaliznih bolesnika, pa tako i bolesnika iz Gradačca.

“Doktori kao što je prim. dr. Stipančić, sa pokazanom hrabrosti i ljudskim i medicinskim principima, neophodni su ovoj državi i svima nama”, poručuju iz Udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH u povodu dešavanja u vezi liječenja hroničnih hemodijaliznih bolesnika s područja Gradačca.

Kako naglašavaju u saopštenju za javnost, hronični hemodijalizni bolesnici s teritorije općine Gradačac liječe se od 2014. godine u Dijaliznom centru u Odžaku po dogovoru nadležnih struktura, a zbog značajno manje teritorijalne udaljenosti između Gradačca i Odžaka, boljeg puta i uvjeta u Dijaliznom centru, pogotovo posvećenih nefrologa predvođenih prim. dr. Želimirom Stipančićem.

Objava UNDTBiH: Bolesnici imaju pravo na dijalizu u najbližem dijaliznom centru pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području …

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta – …