Ulica Džafera Hogića – Javna inicijativa


Dzafer Hogic Već više od 25 godina nema Džafera Hogića.

Bio je plemenitog duha, odličan privrednik, rukovodilac čovjek koji je mogao i najsloženiji problem da riješi kroz šalu, anegdotu. I danas se prepričavaju anegdote za njegova kroz šalu nađena rješenja na ovim prostorima. Neke anegdote smo i na ovu web stranicu postavili (Nosi meze na vrh njive, Poskupilo gorivo, Odgovornost)

Zahvaljujući njegovoj inicijativi i radu tu na ovom području između Drenika i Ormanice imamo mali gradić i danas ovog našeg gradića ne bi bilo ni na mapi da nije bilo Džafer Hogića i njegove inicijative gdje će se graditi opština Srebrenik.

Džafer Hogić je sigurno jedina osoba na području Srebrenika koja je dala ogroman doprinos i kulturnom i privrednom i društvenom i sportskom razvoju Srebrenika.

Izgradio je preduzeće “Majevica” (od ništa) a “Majevica” je u svoje najbolje vrijeme zapošljavala preko 1100 radnika.

Svako selo imalo je prodavnicu. Izgrađen je i Motel “Srebrenik” u Srebreniku i Motel “Lovac” u Špionici. Napravljena je i Robna Kuća “Srebrenka” i Dom Kulture u Srebreniku sa bibliotekom i kino salom. Fabrika “Corn flips”, “Pekara”, “Rasadnik”, “Tehnički Servis”, “Expres Restoran”.
Osnovana su sportska društva, šahovski klub, klub radio amatera, folklorne sekcije.

Izgrađeni su pod njegovim vođstvom u sklopu preduzeća “Majevica”, a od 01. Augusta 1991 dioničarskog društva “Majevica”:

  • Poslovni centar Fabrika “Corn Flips Srebrenik”
  • Poslovni centar “Saradnja sa selom”
  • Poslovni centar za “Promet na veliko i malo”
  • Poslovni centar “Prevoz i servis Srebrenik”
  • Poslovni centar “Vlastita poljoprivredna proizvodnja”

Rasadnik voća u Srebreniku, jedini je ove vrste u Bosni i postoji već skoro 40 godina i proizvodi do 500 hiljada sadnica godišnje. Nastao također na inicijativu Džaferovu.

Danas nema “Expres restorana”, “Majevice”, Motela “Lovac”, Robne Kuće “Srebrenka”, Motela “Srebrenik” i inih drugih preduzeća, ali bih ovom prilikom i putem ovog medija uputio neformalni zahtjev općini Srebrenik i njenom sadašnjem gradonačelniku Nihadu Omeroviću da se jednoj ulici u centru Srebrenika da ime “Ulica Džafera Hogića”.

To je najmanje što možemo uraditi da se odužimo ovom velikom čovjeku našeg i njegovog Srebrenika.

Za Dan Općine Srebrenik 2020 to bi bio odličan poklon Gradu i naklon imenu i djelu Džaferovu.

Begzudin Omerovic, 27.05.2020

Pogledaj i ovo

Danas 1. memorijalni turnir Denis Kaltić – Kalta

Danas je u Babunovićima počeo prvi memorijalni malonogometni turnir Denis Kaltić – Kalta. Turnir se …