Uhapšen Milan Šimić zvani Robi,osumnjičen za ratne zločine na području Srebrenika i Gradačca

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, locirali su i na području Srebrenika, uhapsili osumnjičenog Milana Šimića, nadimka Robi, rođenog 1975. godine u Gradačcu.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik 107. Viteške motorizovane brigade struktura HVO i ARBIH na području Gradačca i Srebrenika, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je, tokom 1994. godine, stupio u kontakt i obratio se osobama srpske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Gornja Špionica, Srebrenik, koji su osjećali strah za svoje živote i egzistenciju, kao osobe srpske nacionalnosti na području pod kontrolom ARBiH, a među kojima je bilo pet žena i jedan muškarac, a troje civila bilo je starije od šezdeset godina, te im lažno ponudio da će ih sa pripadnicima ARBiH za novčanu naknadu od po 1000 DEM, prevesti na područje mjesta Pelagićevo pod kontrolom VRS.

Prilikom transporta civili su odvedeni na nepoznatu lokaciju gdje su opljačani i ubijeni, nakon čega im se gubi svaki trag, da bi od navedenih šest osoba, samo posmrtni ostaci jednog civila, bili pronađeni u koritu rijeke Tinje u Brčko Distriktu BiH, a tijela ostalih civila još nisu pronađena.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

U zakonskom roku pripadnici SIPA će dovesti osumnjičenog postupajućem tužitelju, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Objava Uhapšen Milan Šimić zvani Robi,osumnjičen za ratne zločine na području Srebrenika i Gradačca pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]