Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“, Tuzla  organizuje okrugli sto na temu „Psihosocijalni invaliditet – nevidljivi invaliditet“

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“, Tuzla povodom Internacionalnog dana osoba s invaliditetom (3.12.) i Svjetskog dana ljudskih prava (10.12.) organizuje okrugli sto na temu „Psihosocijalni invaliditet – nevidljivi invaliditet“.

Okrugli sto će se održati u četvrtak 8. 12. 2022. godine u 11.00 sati u prostorijama centra „Dramar“, Branilaca BiH 11 u Tuzli.

Cilj okruglog stola je jačati svijest pojedinca, društva i stručnjaka u oblasti zaštite mentalnog zdravlja o psihosocijalnom invaliditetu i poboljšati razumijevanje psihosocijalnog invaliditeta i faktora koji doprinose razvoju ovog nevidljivog i široko rasprostranjenog invaliditeta.

Okrugli sto „Psihosocijalni invaliditet – nevidljivi invaliditet“ doprinijet će javnoj raspravi o mogućnostima poboljšanja položaja i razumijevanja osoba sa psihosocijalnim invaliditetom u Bosni i Hercegovini i mogućnostima primjene UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Konvenciju je država Bosna i Hercegovina ratifikovala prije 22 godine i time se obavezala da će kao država preuzeti odgovornost za stvaranje ambijenta u kojem će i osobe sa psihosocijalnim invaliditetom imati jednake mogućnosti za uživanje svih prava ravnopravno s ostalima. Međutim, činjenica je da u proteklih 22 godine nije postignut značajan pomak u položaju osoba sa psihosocijalnim invaliditetom i da su još uvijek na snazi diskriminatorni zakoni na temelju kojih se ljudi sa psihosocijalnim poteškoćama institucionaliziraju i na temelju kojih im se uskraćuje pravo na uživanje pravne i poslovne sposobnosti.

Uvodničari na okruglom stolu su:

  1. Prof. dr Esmina Avdibegović, predsjednik Stručnog odbora Udruženja „Feniks“,
  2. Sandra Marković, Informativni centar za osobe s invaliditetom „Lotos“, Tuzla, član Stručnog odbora Udruženja „Feniks“,
  3. Emina Hujdur, dipl.med.sestra, Glavna sestra Klinike za psihijatriju UKC Tuzla,
  4. Nedim Ajšić, okupacioni terapeut, Centar za mentalno zdravlje, Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla,
  5. Bojan Šošić, član Stručnog odbora Udruženja „Feniks“,
  6. Mladenka Ivanić, dipl.med.sestra, Medicinska sestra za poslove poboljšanja kvaliteta i edukaciju, Klinika za psihijatriju UKC Tuzla.

Okrugli sto će moderirati Ernesa Mešić, član Upravnog odbora Udruženja „Feniks“.

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“ sa sjedištem u Tuzli djeluje na području Bosne i Hercegovine i šire od 2000. godine i okuplja osobe koje imaju ili su imale iskustva s poteškoćama u mentalnom zdravlju i koje su sa psihosocijalnim inavliditetom. Od svog osnivanja

Udruženje „Feniks“ kontinuirano radi na podizanju svijesti javnosti o pravima osoba s mentalnim poteškoćama i psihosocijalnim invaliditetom. Aktivnosti Udruženja „Feniks“ realizirane su i realizuju se u saradnji i uz podršku brojnih partnerskih organizacija.

Ovaj okrugli sto je dio šire aktivnosti koju provodi mreža udruženja korisnika u Bosni i Hercegovini, a povodom obilježavanja Internacionalnog dana osoba s invaliditetom i Svjetskog dana ljudskih prava a s ciljem podizanja svijesti javnosti o teškoćama i preprekama koje društvo i institucije postavljaju pred osobe s poteškoćama u mentalnom zdravlju/psihosocijalnim invaliditetom čineći ih stigmatiziranim, marginaliziranim, izoliranim i diskriminiranim. Ovu aktivnost mreže udruženja korisnika u Bosni i Hercegovini koordinira Udruženje govornika „Glasno s razlogom“, a uz podršku Projekta mentalnog zdravlja u BiH kojeg implementira Institut za populaciju i razvoj – IPD u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a koji je finansiran od strane Vlade Švajcarske.

Objava Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“, Tuzla  organizuje okrugli sto na temu „Psihosocijalni invaliditet – nevidljivi invaliditet“ pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]