Srebrenik.NET / Vijesti / UDRUŽENJE POSLODAVACA FBiH: Donošenje novih Zakona izuzetno su značajni za dalji razvoj privrede

UDRUŽENJE POSLODAVACA FBiH: Donošenje novih Zakona izuzetno su značajni za dalji razvoj privrede

U povodu aktuelne problematike vezane za donošenje novih Zakona o porezu na dohodak, Zakona o doprinosima, i Zakona o porezu na dobit, na inicijativu velikog broja privrednih društava sa područja FBiH, Udruženje poslodavaca FBiH, Privredna komor, FIPA, Vijeće stranih investitora i Privredno udruženje predstavništva njemačke privrede u BIH, organiziralo je Javnu raspravu po prijedlogu Zakona o porezu na dohodak, Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dobit.

Javna rasprava nakon sastanka u Gračanici, održala se i u Tuzli gdje se efekt primjene prijedloga navedenih Zakona prezentirao poslodavcima iz realnog sektora.

“Ova tri Zakona su sistemski važna za poslodavce, pogotovo za one koji žele povoljniji poslovni ambijent, sa osnovnim ciljem rasterečenja privrede. Poslije sastanka u Gračanici, nadam se da će i privrednici u Tuzli doći do zaključka da predložena rješenja od strane FBiH nisu zadovoljavajuća, te mi imamo prijedloge amandmana kojima će to biti zaista učinjeno.” – istakao je Zlatan Dedić iz Udruženja poslodavaca FBiH

Poreski “klin” u FBiH, odnosno opterećenje rada, među najvećim je u Europi.

“Problem koji imamo nalazi se u Nacrtu zakona u odrednici koja govori o oporezivanju dohotka do 800 KM i preko toga. Smatramo da je to visoka stopa i upravo će na taj Član biti uložen amandman. U našem prijedlogu biti će napravljene tri kategorije. Do 800 KM da bude oporezivo do 5%, od 800 – 1500 KM, 10%, a preko 2000 KM 20%. Na taj način ćemo uspjeti da zaštitimo najniže kategorije zaposlenika.” – rekao je za Kameleon Ramiz Karić predsjednik UO grupacije poslodavaca TK.


Učesnici na održanoj javnoj raspravi su iskazali jedinstven stav da je donošenje novih Zakona o porezu na dohodak, Zakona o doprinosima, i Zakona o porezu na dobit izuzetno značajni za dalji razvoj kako realnog sektora, tako i punjenja državnog budžeta.

Sugestije i primjedbe učesnika javnih rasprava koje traju 60 dana biti će upućene ka Vladi FBiH.

The post UDRUŽENJE POSLODAVACA FBiH: Donošenje novih Zakona izuzetno su značajni za dalji razvoj privrede appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico