Učesnici Marša mira Srebrenica – Vukovar 2019. stigli u Srebrenik

Učesnici Marša mira Srebrenica – Vukovar 2019. ,trećeg dana pješačenja, u poslijepodnevnim satima danas su stigli u Srebrenik. Dvadesetak učesnika koji su krenuli iz Potočara svečano su položili cvijeće na spomen obilježje borcima u centru Srebrenika, odajući počast žrtvama palim u Odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-1995.

Učesnike Marša mira u Srebreniku su dočekali i predstavnici Gradske uprave i javnog i društveno-političkog života grada, a i ove godine pružena je finansijska pomoć za organizaciju marša.

Nakon polaganja cvijeća upriličeno je i druženje u Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku. Planirano je da učesnici marša večeras prespavaju u ovom gradu, a sutra nastavljaju put do Vukovara. Planirano je da sudionici Marša mira i ove godine za sedam dana pređu oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara.

Ideja za Marš mira Srebrenica–Vukovar proistekla je kao moralna obveza preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice, s obzirom na činjenicu da već nekoliko godina u obilježavanju godišnjica genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice sudjeluju građani Vukovara i drugih gradova iz Republike Hrvatske, koji svojim sudjelovanjem u Maršu mira Nezuk-Potočari te drugim aktivnostima odaju počast žrtvama genocida iz Srebrenice. Cilj Marša mira Srebrenica-Vukovar jeste odavanje počasti žrtvama Vukovara, žrtvama genocida iz Srebrenice te ostalim nevino ubijenim žrtvama, s porukom da se zločini više nikada, nigdje i nikome ne ponove – navode organizatori.

Objava Učesnici Marša mira Srebrenica – Vukovar 2019. stigli u Srebrenik pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Odrzan prvi memorijalni malonogometni turnir Denis Kaltic-Kalta, posvecen prerano preminulom kolegi Denisu Kalticu

Dvanaesti juli ove godine za sve slusaoce Radio Srebrenika , prijatelje , a posebno porodicu …